Monday, 28 July 2014

Raya Setahun Sekali

aku sentiasa, ya, sentiasa ada issue dengan hari raya. though aku suka childhood aku bila hari raya tiba. mestilah suka kalau collection duit raya tak pernah kurang dari 300. untung family besar ni. haaa.. but makin aku tua makin aku rasa hari raya ni makin mengarut. memanglah mengarut kan, dulu masa kecil aku receive, dah besar kena bagi duit pula. siapa nak bagi duit weh? hahahaha!

but hari raya, kita patut bermaaf-maafan. iklan kat tv, drama lagi memberitahu kita yang hari raya ini adalah hari untuk kita bermaaf-maafan. yup. hari lain tak boleh bermaaf-maafan. kena tunggu raya je. so the day kau minta maaf time hari raya, lepas 5 minit ada yang tak kena, kau melenting, kau tunggu je la raya depan nak minta maaf semua bagai. sebab hari lain tak perlu nak bermaaf-maafan. why? because most melayu memang tak ada culture bermaaf-maafan pada hari yang bukan hari raya. "kau tunggu, aku sumpah kau jadi katak!" kata seorang melayu bila kena tikam belakang. but come on, kalau orang yang tikam belakang kau minta maaf dari kau, kau betul ke maafkan dia? tak perlu temberang cakap kau maafkan. dalam hati kalau boleh kau nak sumpah dia jadi cawan pula. and then i told my wife, "tak perlulah nak melutut depan aku nak minta maaf bagai. berapa kali gaduh pun lepas tu ok. aku tak bawa sampai ke raya nak ungkit bagai. laki bini. lek sudah". but yeah, aku rasa aku sangat forgiving, but i won't forget things. it ain't that easy. but the point is, i forgive easily. kalau tak, takkan aku tak tikam pemandu teksi bertukar jutawan yang tikam bapak aku dari belakang tu. haa..

of course, punca segala issue aku datangnya dari sebiji kotak yang bodoh. itulah dia television. aku seriously tak faham kenapa nak tayang rancangan and movie macam taknak bagi orang keluar rumah. ni hari raya beb, biar la orang keluar rumah, dah kalau anak dok depan tv nak tengok muka zizan, kau nak pergi kubur, anak buat hal taknak ikut, ada yang makan kaki gak jawabnya nanti. bapak aku garang, so masa kecil dulu, kalau dia suruh jalan, maka kena jalan. or else, tali pinggang.

still on the rancangan telebisyen. setiap tahun. ya! SETIAP TAHUN drama raya dah sah-sah la pasal anak tak kenang budi, or lakhnat, or the bastard child yang nak bertaubat. bila dah taubat, barulah nak balik raya. bila nak balik raya, time tu la bini taknak ikut. bila bini taknak ikut mulalah balik seorang nak tengok mak bapak. bila nak balik tu lah, kalau tak accident, mak bapak mati. mesti punya. ending mesti menangis. come on bitches, mesti ke kau negativekan drama-drama raya yang patutnya indah. ya kita kenang orang yang dah tiada but for fuck sake bitches, we fucking move on. nak duduk menangis buat hapo? tak boleh ke kau buat cerita raya yang penuh dengan positivity so orang kita taklah drama sangat setiap hari. bukan kita tak tahu orang malaysia senang percaya dengan telebisyen, senang ikut benda yang ada di telebisyen. so why not take this opportunity to tanam sikap positive tu kat penonton. ni balik-balik, mati. mati. mati mati mati mati. bapaklah. raya ni hari mati ke?

"and so we taught our kids to buy new stuff to indirectly gloat to others on this special day.. and beyond"

hari raya most of us mesti ada beli benda baru. dialog ali baba bujang lapok "orang beli baju baru, dia mau baju baru, orang mau radio baru, dia mau radio baru, jadi saya mau minta you kidnap sama sayalah". ye sunnah pakai cantik-cantik bila pagi raya. but how much did we really spent untuk attire je? untuk kereta? and what for? mestilah sebab nak menunjuk-nunjuk. come on, aku sendiri tak deny at times memang aku ada rasa nak menunjuk-nunjuk. darah melayu kot. ada yang tak sabar nak raya sebab nak 'belanja' sedara-mara yang kaki condemn tayang moto. moto fz sebiji pun nak tayang. baru fz dah rasa macam ada cbr600. kalau betul ada cbr600 aku rasa sendiri rasa macam ada roket pergi bulan agaknya. sebab tak dapat nak menunjuk-nunjuk adik beradik pun boleh bergaduh sebab tak ada duit nak menunjuk-nunjuk. butoh kepada makhluk itu dan kaum-kaum yang tak sekolah sepertinya. benda macam ni yang betul-betul buat aku menyampah dengan hari raya.

datang pula makhluk yang suka menunjuk-nunjuk konon bergayo macam retis. tengok jakel jual baju melayu zizan razak dan aaron aziz. baju melayu biasa harga 70 80 ringgit dah ok dah kot. tak perlu nak beli baju melayu 150 ke atas. kau pakai pagi raya je pun, tengahari kau dah sarung tshirt dah sebab panas. berbaloi sangat. ada pula kes beli baju melayu kat jakel, kualiti tak ada. kepada makhluk macam ini pula aku sangat-sangat nak cakap kat depan muka mereka "yang kau bangang sangat beli dah kenapa?". sebab ada nama zizan dengan aaron? but yeah, itu semua untuk promote barang jakel je. advertising. aku tak rasa ada orang nak beli baju melayu jakel kalau jakel promo baju melayu M.Daud Kilau kan? ada juga yang mengamuk nak bash zizan dengan aaron. for fuck sake manusia, janganlah bingai sangat. diorang tu tak ada kena mengena dengan jahitan terkeluar bagai. kau nak maki hamun, pergilah maki hamun jakel. jangan tak sekolah sangat.

yeah, sedara islam kita kena bedil dengan bomb di gaza. kenang-kenangkanlah. kita kat sini hanya mampu doa dan boikot barang-barang. dan since dua hari lepas aku ternampak orang dah start konon nak boikot astro sebab ada hubung kait dengan system apa entah dengan yahudi. kemain aku baca komen nak boikot astro. marahlah apalah. nak unsubscribe astro semua bagai. but come on, kita semua tahu, bila reality kicks in, yang unsubscribe tu akan subscribe semula. why? sebab tak dapat tengok astro prima, drama melayu dan rancangan reality retis malaysia. fikir sendirilah. pagi raya sendiri kau dah buka channe 104, 105 astro, tak pun astro warna. nak boikot mende bang? nak tengok bola macam mana? pakai unipai punya tv yang kononnya boleh tengok bola tu? sedarlah, astro dah monopoly tv malaysia. hak penyiaran bola semua kat astro. and we gonna end up watching anyway. telebisyen, hidup dan nyawa lah weh!

aku rasa one of the few things yang seronok bagi aku time raya adalah time pagi raya, nak bayar tol or ambil tiket cakap kat penjaga booth "selamat hari raya". tengok muka dia pergi macam mana. hahahaha. i got it from my dad.

Azrul Maulud