Wednesday, 9 August 2017

How Astro Killed The Local Music

If these sounds like konspirasi neil armpit, i tell u its not.
Astro ada xfresh. Xfresh putar lagu indie local, selit la sikit2 rock kapak. Masa ni most of us tertarik dgn band mcm hujan, pesawat, komplot, etc. Even era pun putar lagu indie. Bunkface was great at this point.
Aku yg tak layan lagu local sgt ni pun mula start dgr lagu local. Quality sangat berbeza banding djaman dulu. Rock kapak was great but jgn mistaken dgn shit music dr 90s. Lagu tangkap leleh. Dari beratus band 90s, ada 2 3 lagu je yg aku rasa mmg ada quality. Yeah, gomen killed malaysian rock by the late 80s. They want us to listen to shitty music in the next decade.
Rock kapak is rock kapak. Slam, spring, new boyz semua tu tak rock. Mereka balada. Kau ada solo gitar dalam lagu doesnt mean kau rock. But then, rock is a huge genre. Ada byk sub di bawahnya. So kalau balada tu rock, rock lah kot. Itu je yg kita ada in the 90s.
Local indie music was at its peak. Semua nak poyo bajet indie. Tp seperti tahun2 sebelumnya, not all of us beli album ori. Semua melanun. But that didnt stop the scene. Indie music terus jadi pilihan. Even makcik2 yg bakal jadi antivaks dan penunggang agama pun layan indie. Kalau tak dgr kat xfresh, kat era pun ada.
Malam kat xfresh ada dj wanita, sgt sedap suaranya. Dia kira mcm phat fab kat hitz masa djaman hitz tgh hot. Dina, bukan dina gemuk. oh aku rindu dgr kau membebel kat radio. Astro noticed how dina 'controlled' the show tenang. Berbakat. Maka di serapnya dina ni masuk era. But then kat era dah ada dina, dina gemuk. Aku tak igt apa nama dina xfresh kat era. Din kot. Aku taktau pasal ni until aku terdgr suara dj ni kat era. First word that came out of my mouth was "fuck".
Pemergian dina di ganti dgn nana. Kepalabana perempuan ni nak ulas lagu indie mmg tak la. At this time rock kapak lebih byk dr indie kat xfresh. What a bad move.
Then the sad news came. Din beramboi meninggal. Era sebok cari pengganti morning show at this time ray dan hanif kat xfresh tgh letop-letop. Kalau tak silap la, at this time era pakai xfresh punya morning show sementara cari pengganti. Konti xfresh, aired kat both xfresh n era. Kalau tak silap la.
Disebabkan era ni yg kejar title radio nombor satu maka mereka akan cuba segalanya utk jadi nombor 1. Dgn ray dan anep tgh letop2 dorg tarik masuk era. Masa ni morning show dgn aznil before johan masuk. This was the last string. 3 penyampai terbaik xfresh dah disebat era. Disebabkan lagu yg kat xfresh dah lebih kurang era dgn sinar, aku dah tak dgr dah xfresh. Dj kurang, quality pun kurang. Lagu indie pun makin kurang.
Another sad news came: astro nak tutup xfresh. Alasannya sbab org malaysia dah tak dgr lagu indie. Dah kalau tak keluar radio mcm dulu mcm mana kau nak kami dgr. Kat era pun kau sendiri putar kpop. Jaddah apa? Bunkface pun dah kurang time ni. Last keluar lagu bunkface ala hannah montana je yg era air kan.
But then indie music mostly takde rekod label. Semua rekoding kat studio pakai duit sendiri. Segala keuntungan pun dorg kaut sendiri. Dah la radio kena bayar royalti sebab air lagu. Then yg duduk bawah program maestro tak laku. Cane maestro nak survive?
Mungkin dorg pelan2 tolak indie music tepi. pelan2 bawa masuk artis maestro ke tgh. Pelan2 indie mati.
We were forced to listen to shit. Shit mcm aida jebat, bunkface ala hannah montana, akim yg lagu sama je semua. Kalau lagu aida jebat tu kau cakap best maka elok kau pekak je.
We were there. Lepas lebih sedekad dgr lagu tahi, dan dgr org2 besar muzik tanahair membebel pasal how our muzik industry is shit. Finally we were there. At the top again. Only to be killed by people in suits. Konon this is good for business.
Muzik tak pernah mati. Yg konon dah berenti still ada rasa nak pegang alat muzik.
Hopefully one day ada org yg ada modal besau, dan telur yg besau cuba hidupkan balik scene ni. Mungkin buka balik xfresh-like radio.
Music never die.

Azrul Maulud

Saturday, 5 August 2017

Clear Table

ada benda kecil, memang kecil, tapi orang kita suka jadikan besar. aku tak faham kenapa kerap kali benda kecil jadi such a fucking big fuss. this time is clear table lepas makan kat fast food chains. aku tak pernah ke luar negara, aku tak tahu macam mana mereka makan di amerika or england. memang mereka clearkan table ke? but back home, aku rasa this thing started lepas ramai-ramai pergi ikea lepas makan clearkan table sendiri. i'm not saying its a bad thing. benda logik macam ni memanglah benda baik. but hey, what's the big fuss? nak buat, buat lah. taknak tak perlu. ke ada benda lain. englighten me please.

to those yang memekak orang lain tak clear table di fast food chain, aku tahu kau kalau pergi kedai makan melayu tak ada kau nak clearkan table pun. i'm running a cafe, i know. kau rasa kau cukup bertamadun membodoh, melakhnatkan orang yang tak clear table. but no, you are not. aku bayar staff aku so dia boleh clear table, kalau customer clearkan sebab nak memudahkan kerja staff aku, its fine. alhamdulillah. but kau kemas ke tak kemas ke, crew tetap kena clear kan table. tak perlu kau jeling table sebelah sebab dia tinggalkan berselerak. again. nak buat, buat, taknak buat tak perlu buat. jangan membingaikan orang lain.

personally aku sikit jammed kalau customer clearkan table. itu kerja kami. paying customer kot.

kalau kau rasa bongkak nak bertamadun sangat, please, letak troli tesco di tempat mengumpul troli. jangan tinggal kat kotak parking kereta. barbarian.

azrul maulud


Saturday, 13 August 2016

Konon Open Letter to Education Minister

dear minister,
first of all, i'm a college dropout. i took up TESL in one of the most politicised state university in the country. i had my share of not eating for a week. survived on cigarettes and teh o. i had my share of bad university managements. and yes, my grammar is bad. due to financial reason i had to quit my studies. bagi peluang kat adik-adik perabis duit mak.

i have a few issue to address: our education system (sucks). i'll let you know first that i'm never fond of politicians. i never like how they run the system (education). these issues i will go through with you through questions. and a few solutions to that. our problems lies in the early stage of learning and up to higher education. i might write everything here but i too have a life to live.

1. why didn't it worked?
you see politicians says a lot of things. they never bother to check. unless there's a possibility of losing faces. but i doubt there's a lot of you still bother of losing faces. like PPSMI (i'm a fan of it), one day you want these kids to learn everything in english, the next day you don't. you had to give in to parents yang anak mereka memang tak tahu english. my question to you on PPSMI is "are you sure with what you're doing?".

i have a lot of friends who had troubles learning in universities since the chemistry chart they learned at school was in malay. dah masuk universiti satu hal pula semua bahasa inggeris. i'm a fan of PPSMI. it will help in later years.

but why didn't it worked? the answer is easy: you should've start it with the new batch of standard 1 kids the following year. not abruptly change everything in the middle of the fucking year and expect everybody to adapt peacefully. orang bodoh pun boleh tahu if you want to build a house, you build it on a new land. not on top of somebody else's house. but yeah, my answer to my question above is "you don't know what you're doing". to me you're randomly picked to run the minsitry. asal result belajar dulu cantik then you belong there. bullshit. YOU. NEVER. TEACH.

orang yang tak pernah mengajar or belajar methodology mengajar tak akan nampak masalah education.

this here, we need to change. the seat belongs to someone who have taught before. not random politicians.

politicians are the root of our problems.

2. how did the kids learn at school?
i too went to school. i was never good at numbers. i failed my advance math and i studied modern math just to get a D for SPM. i hate math. entah bila saya nak ukur diameter bola futsal sebelum bermain. but yeah. i was never given the oppurtunity to learn what i'd like to learn: art (especially) and geography. you see i scored an A for my georaphy in my PMR and when i started form 4, there is no geography class. what a bummer. Art was something that i wanted to do. but i was there macam lembu, kena tarik sana sini was in an account class. apejadahlahweh? but it did help when i'm running my small business today, the accounting.

i bet you never heard of the 8 types of intelligence. i first heard of it in college, its a theory:
1)linguistic
2)logical
3)musical
4)kinesthetic
5)interpersonal (the asshole, suka belajar seorang diri)
6)intrapersonal
7)naturalistic (something to do with crocs and frogs and trees)
8)visual

so yeah, these types of learning bukan semua orang ada semuanya at the same time. not everyone is linguistic and logical. and that is pandai with language and numbers/science. most of us memang ada either 1: linguistic OR logical. to those yang bengap matematik macam saya ini will always find it hard to learn things that have anything to do with numbers. call it rejection if you want. i just use math to count money. my question to you here is: why the hell did i spent 2 years learning ad math?

i should've learn georaphy, art or how to knit a sweater or something like that. i should've focused on what i can do instead of what i can't do. i already how to count money. why do the teachers want me to know how to kira diameter bumi or kira sudut tiga segi? ok, i might need that kira sudut tiga segi since there's a minor renovation i need to run in the next few weeks.

the system just gave the oppurtunity for shitty motivational speakers to make money. how is that? my mom sent me to a motivational speaker sebab i was not good in math. cuz my learning method is wrong or some shit like that. come on. i'm just not good with math. why force me? why force kids as young as i, who just want to impress ladies with my made up british accent, to learn numbers? do i need to count their lady moustache to impress them? come on. this is the source of the 3rd problem. but let me finish problem number 2 first.

you see if you knew these 8 intelligences you might as well screen every kids at school masa mereka baru nak start sekolah form 3 and give them the chance to focus on what they can do instead of what they can't. biarlah mereka belajar seni. biarlah mereka focus dengan menjahit. or buat kerja kayu and learn what they want to learn. don't push them to learn what they have no interest in.

tak semua orang pandai. tak semua orang boleh fokus semua benda. but still, everybody deserve a chance to do what they want to do. to be what they want to be.

i could've been a artist if i was given the chance to express my art. i still do now, have the chance. but i took the turn on becoming a musician instead. maybe next year i'll start painting again. maybe you should come to my small cafe and see what i painted on the wall. its noe fucking gallagher.

3. why didn't the kids learn.
this is 1 hell of a big issue. kenapa kelas memekak? kenapa bila cikgu masuk pun still kucar kacir kelas? dah buat baik pun hasilnya sama. jawapannya senang. sebab mereka benci subjek. pernah dengar murid taknak belajar english sebab cikgu pernah hempuk dengan buku? pernah dengar murid taknak belajar matematik sebab matematik bosan nak mampus?

so you heard. macam mana kalau encik menteri yang tak sukakan seni masuk kelas seni. nak melukis bola atas kertas pun rasa menyampah je kan? sama la juga dengan kami yang tak suka english/matematik/sains ni.
bosan.

to fix this problem we need to work together. ministry and teachers.

but yeah, i went to a few teaching methodology classes. teachers should have "crowd control" skills. should know how to handle kids. patut mencuba untuk menarik minat dengan aktiviti-aktiviti menarik dalam kelas. bukan just datang masuk kelas, amik kapur (djaman saya) tulis benda atas papan hitam and suruh murid-murid salin. memang la sangap kelas kau cikgu oi. belambak aktiviti ada. do you want to teach and nurture or do you want to makan gaji buta. kalau tak larat, berenti kerja. senang.

as for the minsitry side. wajibkanlah sekolah ni campur aduk semua pelajar. janglah campak budak yang kurang pandai semua dalam satu kelas. memang memekak la semua. there will always be 1 kid with bad influence. seorang je dah cukup dah untuk kucar-kacirkan satu kelas. kenapa yang pandai harus bercampur dengan yang pandai je? bukankah sepatutnya yang pandai ni patut bantu yang kurang pandai. biar mereka mingle sesama mereka didalam kelas. kenapa masa rehat kita akan nampak puak pandai berkumpul 1 tempat dan yang kurang pandai duduk 1 tempat lain? geng dengan kelas masing-masing je. ini mudah. sangatlah mudah. you just need to start.

if we carry on with the current system on this kita akan nampak yang pandai akan menjadi makin pandai, yang tak pandai akan jadi mendatar. no, mereka takkan jadi lagi tak pandai. bodoh ke ape? semua benda ada lawannya. hitam putih, laki perempuan, pandai dan kurang. bila ada balance maka akan ada keharmonian. nak belajar pun tak stress.

these we need to change. sekolah tempat belajar macam-macam selain akademik. jangan jadikan hidup berpuak one of it.

4. kenapa ada pendidikan sivik? mana pergi pendidikan seni?
to me personally, pendidikan sivik ni ada semata-mata nak menaikkan semangat kenegaraan untuk murid yang non-malays. since malay dah ada buku sejarah. macam-macam dalam buku subjek sejarah cerita tentang semangat melayu je lebih. yang cina nak bangga dengan subjek sejarah pun takat yap ah loi je, yang india... sami veloo?

i don't how did you see that this will achieve what you what to achieve. but subjek sivik adalah subjek buang masa. should've just use proper "sejarah" untuk membangkitkan semangat kenegaraan. macam how the chinese finally lawan komunis lepas agong bagi kerakyatan kepada bangsa cina yang datang dari mainland masa tu. subjek sivik adalah subjek buang masa sebab subjek ini dah potong jalan kelas seni.

oh i remember masa kementerian tukar balik everything to malay. i look up at my new schedule. they sure extended the english period. not surprising at all lepas nampak masa pendidikan jasmani dengan pendidikan seni telah di singkatkan. oh well, we never really had the chance to express our emotions through arts anyway.

pendidikan sivik = buang masa

ministry always pandang sebelah mata on pendidikan seni. tak penting pun. akademik lebih penting. sebab tu masa pendidikan seni selamba digunakan untuk belajar matematik masa darjah 6 dulu.

you see masa saya belajar di universiti dulu dalam setiap semester mesti ada subjek yang boleh hilangkan stress. contohnya macam theatre, literature (kadang stress juga). saya rasa ini adalah intentionally disusun begini oleh head of program saya supaya kami semua tidak stress dan boleh adapat dengan keadaan sekililing yang baru lagi takde CF.

sama macam di sekolah. murid-murid habis ditekan dengan matematik, sains, bahasa inggeris. habis semua masa digunakan untuk belajar akademik. most of them were never given the chance to release their stress at school. and that is through art or sports. kesian saya tengok kelas dahlia, pendidikan jasmani pun kena bedal belajar matematik. none of them were given the chance to take up a pencil and draw something. tipulah kalau encik menteri tak pernah ada buku conteng masa sekolah. mesti ada. why did we have those? reason nya technically adalah untuk release stress. tanpa sedar.

kalau saya cikgu seni, saya akan suruh murid lukis muka cikgu yang mereka tak suka. semua rahsia mereka akan saya simpan. saya takkan marah kalau mereka lukis muka saya. sebab itulah caranya budak-budak melepaskan stress. instead of memekak dalam kelas dan buat malas.

5.i should get on with my life. i'll write more to you later. hopefully one of my teaching friends that are radical with their methods and philosphy will take your seat one day. they've seen it, they've done it. not like tuan menteri yang sekarang atau yang sebelum tuan.

hopefully we'll finally see the day where politics will never get involve in education.

hopefully the one at the helm bukanlah professor bebal makan gaji buta.

one day, maybe.

azrulmaulud

Tuesday, 3 May 2016

Kedai Makan

ok, dah setahun takde pape kat sini. i feel the need to write something. dah berbulan tertunggak. so recap: aku buka cafe may 2015. and this thing just happened recently.

aku sangat skeptikal dengan benda halus ni. bila kau berniaga makan, senang gila nak dapat benda. aku pernah jumpa kepala ayam depan kedai aku. well, 2 days sebelum tu aku beli ayam tak potong, aku potong sendiri, kepala buang kat tong sampah belakang. probably kucing amik buat main bola sampai depan. sebab dulu ada plan nak buat court futsal kat depan kaki lima kedai aku. bodoh punya idea.
kedai sebelah cerita macam-macam. 2 kali panggil ustat. 2 ustat cakap ada benda tutup. dah kalau kau punya grill chicken rasa satay, kuey tiaw kau tak consistent, blackpepper kau rasa terbakar je memang la takde orang repeat. yep, mmg aku perasan customer kau tak ramai yg repeat. now kedai sebelah dah bungkus. tengok review page dia boleh justify apa yang aku cakap. 3 reviews, 1 5 bintang tanpa komen. mesti member-member.
kedai sebelah tutup bermakna kawasan aku gelap balik. aku dengan budget yang rendah still takde signboard, pergi ke hardware beli lampu pasar malam dan pasang sendiri bersama staffs. terang sikit. customer macam biasa berniaga, ada hari naik turun. paling sedap jumaat dengan sabtu. marketing dah tak macam dulu.
yep. niaga la apa pun kalau marketing kau hampeh memang tak kemana. mekdi yang kau dah kenal bertahun-tahun pun tak berenti iklan kat tv. kalau kedai sebelah gagal mesti gagal atas sebab diri sendiri. bukan benda halus. leicester city pun boleh menang liga dengan management yang betul.
nilai square, dah bertahun dibina. kejap je meletop. lepas tu gelap semula. nilai square ni. nama je macam pusat bandar.
tanpa signboard besau, tambah pula dengan pintu macam kedai kuda ni memang tak membantu menarik customer datang. tambah lagi stall vape aku depan pintu masuk. tapi kami survived. feedback customer cantik. ramai yang repeat. aku pun happy je nak melalak ho hey tetiap malam dengan alep.
benda yang aku cuba elak dah tak dapat nak di elakkan lagi sebab background aku pun memang ke arah situ. dari aku taknak masuk dapur sekarang aku dah dok dapur setiap malam. sediakan makanan untuk orang makan. bila dapat balik pinggan licin aku senyum. basuh pinggan pun happy je. lega. so bini aku punya recipe mujarab. sedap kot. buat ape nak tipu?
satu hari member aku datang makan. a regular. dia cakap last time dia datang 2 minggu straight kedai tutup. then asip cakap "bukan hari tu kau ada datang ke? tapi tak berhenti". then member aku cakap "aku tengok kedai tutup". padehal masa tu pukul 11 malam, ktorang semua kat depan tengah main kad munchkin. aku rasa ingatan dia dah dikaburi pornography. mungkin ada kisah 2 3 hari yang diselit semua jadi kisah 1 hari. sebab seingat aku ada sekali dia datang, aku cakap dah tutup. semua benda dah habis.
aku sangat skeptikal benda halus. orang cakap pece lele berhantu. memang le berhantu. siapa taknak makan benda RM5 nasi kau boleh gunung for free? student suka la benda murah. kalau ada kat batang bjuntai dulu pun hari2 aku bedal. bodoh ke?
kalau betul lah kata orang sebelah ada jin tutup kawasan ni, tak mungkin jumaat dengan sabtu lepas sale aku sedap. malam aku jumpa kepala ayam depan kedai tu pun sale sedap gak.
no. aku takde masa nak jumpa bomoh. nak sediakan pengeras pulut kuning ape semua bagai. baik aku naik atas main game lagi bagus. rejeki tuhan bagi. bukan bomoh. aku ajinomoto pun tak pakai, nak pakai bomoh. tak payah.
kalau betul lah kata orang sebelah ada jin tutup kawasan kedai ni, maka aku nak buat makan free tengah bulan may ni. tengok ada orang datang ke tidak. sebab last time aku buat makan free ramai gila sampai ada customer salah kedai. pegi kedai sebelah. ha.. makan la kau meatball rasa satay. hahahaha. baik kau makan satay wili. lagi sedap. hahahahhaa.

maybe i should start writing again.

azrulmaulud

Tuesday, 9 December 2014

Aku Mahu Internet!

berniaga bila tak ada persaingan adalah satu benda yang sangat menyeronokkan. bayangkan kau seorang je yang jual topap handphone kat malaysia ni. orang dari utara sampailah ke selatan, dari sabah sampailah ke sarawak akan cari kau semata nak top up handphone. confirm kau ada satu bangunan besar untuk tempatkan staff kau yang bekerja 24 jam melayan orang nak beli topup through call or online. siapa cakap berniaga topup tak boleh cecah keuntungan 6 angka? confirm dapat bila kau dah monopoly.
take proton for example. kereta paling affordable di Malaysia adalah Proton dan Produa. to prevent people from buying kereta import yang lebih canggih dan classy, gomen letak cukai kereta import tinggi. 300% if i'm not mistaken. kerana kereta import dah agak mahal, orang malaysia yang ingin bergayo dengan kereta tak larat nak kumpul duit lama-lama untuk beli kereta import. siapa boleh tahan beb kalau awek manjang nak naik kereta je. tak kelas la naik motor.

persaingan adalah benda yang wajib ada dalam perniagaan. tanpa persaingan maka tiadalah improvement. sebab tu until today orang still complain yang kereta proton banyak masalah berbanding pesaing terdekat mereka; Produa. dah bertahun-tahun keluar kereta ada problem dengan power window, tapi still tak ada improvement. not until sales drop tahun ni baru lah nak keluar kereta yang affordabel. 50k untuk compact car buatan tempatan yang kualitinya tak diketahui adalah sangat rip off.

yeah. semua orang tahu pasal proton dan produa dan persaingan.

tanpa persaingan maka taukey bisnes tu tak perlu nak usaha improve laju-laju sebab customer memang tak ada choice. nak taknak still beli. though complain konon nak berenti membeli still beli juga. macam pernah dengar kan? komplen macam gila, tapi sebab nak tengok drama jantan sotong terpaksa bayar juga.

dengan itu aku bawa Astro masuk dalam ini karangan-tatabahasa-kejamban.

Masa Astro baru start bisnes dulu ada pesaing. MegaTV namanya. MegaTV tak lama. kejap je. aku terlalu malas nak korek kat google sebab memang tak perlu. MegaTV = sekejap. itu je. so bertahun lamanya astro berniaga. keluar la drama-drama cilaka dan rancangan relaiti yang nak kaut untug seperti akademi fantasia, raja lawak dan maharaja lawak. walaupun servis teruk seperti yang selalu kita dengar, bil sampai lambat tapi kena penalty, ke bayar mahal tapi signal tak ada time hujan dan paling sakai adalah astro guna servis sistem yahudi untuk befungsi. melayu bila dengar yahudi kerja nak mengamuk je. dan seperti biasa di sosial media ramai yang cakap nak unsubscribe sebab astro servis macam pundek. tapi disebabkan nak tengok zizan terkinja-kinja atas pentas dan bini nak tengok drama tak ada idea maka mereka pun still subscribe.

another reason kenapa astro berjaya monopoly industry kotak bodoh di malaysia adalah kerana Astro dah peganng broadcasting rights untuk tayangan sukan. bila dah pegang sukan maka abang-abang pun terpaksa la subscribe juga astro. siapa taknak tengok manchester united kena kitai kan? haa! but astro bukan pegang broadcasting rights untuk bola sepak luar negara je, liga malaysia pun mereka pegang. so kalau nampak ada tayang kat tv gomen tu sebab astro bagi pelepasan lah. so basically, tiada stesen TV yang boleh tayang match bola live tanpa persetujuan dengan Astro. pundek bukan?

nak berhenti melanggan astro tapi apa pilihan yang mereka ada bila dah tak langgan dengan astro? tengok TV3? mana cukup! TV3 tak ada zizan lompat-lompat macam monyet. mati weh kalau tak dapat tengok. mana nak tengok bola? mamak lah!

so yeah. Astro sudah monopoly industry kotak bodoh di malaysia. the closest rival to astro is, believe it or not, TM. TM dan hypTV. ramai yang tak tahu, kalau ada internet superduper laju seperti unipai movie movie yang ulang 12 kali sehari tu boleh di lanun (download) atau streaming je. tak tahu sebab guna internet untuk tengok facebook dan tengok youtube je. takat tengok maharajalawak, bersepah kat internet. ni age of the geek lah! come on! so yeah, astro biggest rival is TM.

TM ada iklan few months ago, sekiranya upgrade subscription tenet yang 5mbps tu ke 10mbps maka akan dapat tengok match bola. a family member of mine upgraded his unipai nak tengok world cup. end up ke mamak gak sudahnya. why? sebab tak ada live match. though TM one of the biggest (ye ke?) sponsor untuk manchester united, unipai subcriber hanya boleh tengok MUTv. MUTv ada apa? delayed match for under 21 dan under 18. hahahahahaaha. rancangan TV? adalah lebih baik kau guna je internet fibre tu untuk download dan tonton lagi bagus. kepada yang tak tahu, TM punya HypTv adalah satu benda yang sangat bangang sebab rancangan tah pape. buang karen je. 150 hengget for 5mbps fibre internet dan decoder tv yang rancangan tah pape adalah sangat rip off.

dari sini aku bawa kamu ke satu cerita yang aku lalui personally yang juga telah membuka kepada cerita entry ini.

apa choice yang orang malaysia ada kalau taknak pakai unipai? closest one is Maxis Fibre Internet. 150 hengget for 10mbps fiber internet is the way to go. aku sangat semangat nak subscribe maxis fibre dan bini aku pun agreed, ada internet, maka TV juga akan menyala. cucuk cables kat laptop, tengok kat TV, siap home theater set lagi. haaa. so aku pun pergilah ke maxis centre. check alamat, to my surprise amoi tu cakap;

"sorry abang, your rumah not available".
aku dah macam "impossibruuuuuuu!!!!!"

jiran aku ada pakai maxis fibre, sepupu aku yang duduk area sama pun ada pakai maxis fibre. dah kenapa aku punya alamat tak ada pula? merepek. dengan penuh kekecewaan aku dan bini pun pergi lah ke tesco, sebab nak tanya pasal Astro. yeah yeah, aku tak ada choice okay? its either internet or astro. since aku tahu astro ada provide iptv maka aku pun tanya lah perihal maxis fibre. dan aku sangat terkejut dengan jawapan orang astro tu.

"maxis ada coverage kat area abang, tapi ada 5 port je untuk satu kawasan. kalau abang nak subscribe maxis tu kena tunggu one of them keluar then baru abang boleh masuk" haa, lebih kurang macam tu lah. yeah, i already know kalau nak pasang maxis fibre, on the day orang maxis datang, orang TM pun akan datang gak sebab nak tarik cable dari kotak fibre optik TM. bila dah tarik bawa masuk rumah barulah orang maxis boleh buat kerja. dari situ aku tahu yang cable fibre optik kat malaysia ni TM yang punya. maka TM sahaja boleh operate dan TM sahaja yang ada port lebih. logik lah, dah cable kau punya, kotak pun kau punya, takkan kau nak bagi orang lain ramai-ramai pakai barang kau sedangkan kau boleh dapat lagi banyak berbanding sewakan barang kau kat orang lain.

again, ini membawa kepada kisah monopoly. TM dah monopoly cable fibre kat malaysia, so suka hati dia lah nak buat apa dengan barang dia. so maxis fibre is a no go for me. ini telah membawa aku kepada kawan baik aku, encik Google untuk bertanyakan pendapat dan pilihan.

to my surprise ada lagi 2 fiber internet provider di malaysia ni. P1 dan Time (juga ada untuk astro IPTV). keesokan harinya aku pun pergi ke P1 centre yang juga sebelah maxis centre. masuk dan terus tanya ada tak coverage fibre untuk P1 kat kawasan rumah aku, dengan pantas akak itu berkata "tak ada lah dik". at that point aku rasa aku dah faham segala perkara berkenaan internet dan monopoly. aku juga faham kenapa kotak fibre TM depan maxis centre tu banyak gila cable masuk. P1, Time akan guna cable TM juga, of course, sebab dah nama pun TM dah lama bertapak kat Malaysia. aku juga faham kenapa P1 dan Time akan ambil masa untuk expand coverge mereka untuk sampai ke kawasan aku. mungkin costly.

dan pada masa itu jugalah aku sedar, choices yang aku ada adalah maxis broadband ataupun astro. aku tak suka celcom, celcom ripoff. as for unipai... aku dah blacklisted. HAHAHAHAHAHAHAHA! disebabkan internet adalah benda yang sangat penting dalam kehidupan aku dan bini dan perniagaan kami, maka we opted for a broadband instead of astro. TV still boleh menyala, cari torrent through broadband, magnet link, pause torrent, pergi kedai mamak. dapat la 1mbps download. at least that was the plan until amoi tu cakap nama aku blacklist dengan umobile. hahahahaahaha. djimbet! djimbet! pekik hatiku ini.

so now i have to wait for maxis, P1 and Time to expand or.. yeah.. subcribe astro. ok la tu kot. boleh tengok jijan. i love jijan!~ awww~ fuck off! or i could just keep using plan internet handphone yang aku rasa tak kira la provider yang mana, semuanya rip off. aku sekarang pakai celcom. dan celcom paling ripoff antara provider yang lain. or just lepak mamak. terima kasih 2 mamak area aku internet laju. fuck yeah!~

so yeah, monopoly memang seronok kalau kau taukey company. kalau kau client/customer. kau confirm butthurt dengan kerap dan laju. pesanan untuk yang membaca kalau ada, bayarlah hutang anda. kang tak dapek pakai postpaid tenet.

I fought the 'law' and the 'law' won.

sort of.

Azrul Maulud


Saturday, 20 September 2014

Masalah Rempit?

"rempit makin berleluasa. salah siapakah ini? adahakah mak bapak yang patut disalahkan kerana tidak mengambil endah terhadap anak-anak? adakah pengaruh kawan yang mendorong anak-anak muda kita ke jalan yang gelap ini? atau adakah salah guru-guru di sekolah kerana tidak mendidik anak didik mereka dengan penuh kasih sayang? mula-mula merempit lepas tu merompak. dah merompak merogol pula! apekejadahnya semua ini?!"

hari-hari benda tu je la kau nak aku dengar tang nak cerita masalah rempit. apekejadah abah engkau?~ meh sini abang bagi idea buat petition untuk di sain sebagai memorandum kepada gomen.

1. haramkan semua motor 2 strokes.
oi rempit suka motor 2 strokes sebab, duhh, laju dol! dengan bunyi pet peeeeettttt peeeett nya dah tahu dah memang laju meroket. rxz, 125z you name it, haramkan semua yang 2 strokes. motor 2 strokes semua pakai carburator. pe-man carburator bersepah-sepah dah ada kat malaysia ni. bila 2 strokes diharamkan maka rakyat hanya akan pakai motor 4 strokes. ha, tengok macam mana pe-man carburator buat motor fuel injection. confirm makan masa nak belajar. confirm makan ratus-ratus LC jahanam sebelum sebelum betul-betul pandai usik enjin injection.

2. hentikan pengeluaran ex5. dan segala motor berbentuk cub.
kenapa ex5? sebab ex5 murah. semua orang boleh beli. kesian pakcik-pakcik beli ex5 nak pergi ke pasar, malam anak bawa merayap. so stop producing ex5 dan haramkan serta merta.

untuk point 1 dan 2, gomen kena sediakan pusat pelupusan motor 2 strokes dengan ex5 dan segala motor cub. dan dengan duit cukai rakyat yang sedia ada gantikan motor yang mereka hantar itu dengan scooter. ha! nak merempit apo dengan scooter? scooter untuk budak hip hop (pengalaman tahun 2000-2006) je dol!

bila tak ada motor cub, ex5, rxz, 125z dan lain-lain maka akan kurang sikit isu rempit. tak ada pencemaran bunyi pet pettt mat pet tarik kat depan rumah nak test enjin bagai. pakcik-pakcik yang beli ada scooter untuk ke pasar takyah risau dah anak merayap naik scooter merayap ke kuala lumpur. scooter mana rider jang!

"tapi bero, macam mana nak cari pelumba muda untuk di bawa ke moto gp sebagai wakil malaysia?"

jangan bangang sangat jang, kalau nak cari pelumba, bagi je lumba dengan, paling cikai pun, cbr250. nak buat, buat betul-betul la. tutup cub prix, upgrade jadi malaysia motorcycle championship. no more cub prix.

3. kita buat track untuk mereka lumba.
kepala butoh engkau buat track. idea bangang. kau sekolah ke tak?

3. kepada yang still nak pakai 2 strokes atau ex5 (ex5 tahan lama weh. lagi tahan lama dari proton) diwajibkan buat check up setiap minggu di JPJ. kalau tak datang, anggap je la pengguna motor tu pelarian. malaysia ni kecil je. nak lari mana? orang tak sekolah je rasa malaysia ni besar gila. bila kena buat check up setiap minggu lama-lama confirm dihantarnya juga motor tu ke tapak pelupusan. kental mana je rakyat malaysia ni?

4. masalah orang yang still pakai 2 strokes dan ex5 dan cub secara haram pasti akan ada. jadi gomen perlu peruntukkan wang ganjaran yang datangnya dari hasil kutipan cukai kepada sesiapa yang dapat memberi info tentang motor-motor yang diharamkan yang digunakan di atas jalan. boleh collect duit ganjaran di JPJ. jangan kantoi, nanti kena rogol. tak kira la kau laki ke perempuan.

point 4, ni menarik. confirm ada pekerjaan baru untuk rakyat. tak perlu kerja di office. gila kalau ganjaran 1 info RM50 ringgit, 1 hari kalau dapat 10 info tak ke 5 juta? fuhhh!!! pegawai-pegawai undang-undang confirm buat kerja sebab nak dapat extra cash. haa. akhirnya ada "reinforcement".

5. kita buat track untuk mereka lumba.
for fuck sake....

6. yeah, rempit bukan isu atas jalan je. mentality mereka tu yang buat porak peranda negara. jadi kita latih 1 group untuk detect rempit "muda" di sekolah. tarik, bawa masuk 'dalam' sekolahkan sampai menangis. sampai dia rasa scooter je cantik. haaa. amek obat.

i rili rili kenot brain menteri yang cakap nak buka track untuk rempit berlumba. apekebangang punya idea? bertahun-tahun cakap benda sama, tracknya aku tak nampak gak. ye lah dah ada sepang nak buat apo track baru semata untuk rempit kan? buang duit je. and then we know why rempit never stops. nak buat apa untuk hentikan semuanya "buek apo, menghabehkan cukai rakyat jo~".

pepek!~

Azrul Maulud

Monday, 8 September 2014

Antara Kaca TV dan Harmony

so yeah, 1Malaysia adalah satu 'gerakan' yang kononnya nak mengharmonikan negara kita, malaysia, yang berbilang kaum. and its bloody obvious bukanlah satu benda yang sangat mudah dilaksanakan dengan keadaan politik malaysia yang tak pernah berhenti. tambah pula dengan fanatik-fanatik yang konon ada otak untuk berfikir tak pernah betul-betul menggunakan otak mereka.

ok, kita letak hak kepentingan orang melayu and shit itu ketepi sebab memang kalau bincang pun tak akan ke mana. and you know its true. but yeah, 1Malaysia bagi aku adalah satu benda yang sangat penting untuk sebuah negara yang berbilang kaum. harmony adalah satu unsur yang wajib ada untuk negara ini.

but since the introduction of 1Malaysia aku tak pernah nampak menteri-menteri betul-betul buat kerja untuk melaksanakan apa yang PM kita ingin capai. hari-hari muncul kat tv3 cakap benda sama ulang kali, setiap hari. and of course, setiap hari they chose to spread hate.

televisyen digunakan untuk menyebarkan propaganda politik masing-masing. wait, pembetulan; propaganda gomen untuk tarik rakyat menyokong mereka. tang mana 1Malaysia aku tak pernah nampak. except iklan cybercafe 1malaysia dan klinik 1malaysia. pembangunan baharu bagai. other than that; telur. today i'm not really sure gomen betul ke nak laksanakan satu malaysia sebab aku really tak nampak hasilnya. takat CC, klinik 1Malaysia nak jana harmony macam mana aku pun tak tahu.

enough bashing, now to the point:

why not, since rakyat malaysia suka sangat tengok drama bodoh yang ada kat tv3, buatlah satu undang-undang di mana setiap drama yang akan ditayang di slot akasia or whatever shit they have  diwajibkan mempunyai at least 1 watak main supporting role yang berbangsa cina, dan 1 watak main supporting  role yang berbangsa india. this way gomen can slowly introduce harmony towards the viewers.

there was this 1 drama i saw when i came down to have dinner yang ada melayu playing a non-muslim role. thats nice, but the not-so-nice thing is that that character is the protagonist. of course la, kau tayang cerita di tv3, melayu je yang tengok, bila ada watak bukan islam of course la jahat. ada bab bila gadis baik masuk hospital and her mom menangis-nangis dan memekik "jahat betul si yvonne, bangsa apa dia tu?". script writer macam ni yang tak perlu wujud dalam bidang seni. kau elok tulis script filem propaganda je.

filem juga wajib ada main supporting role yang bukan melayu. memang la cerita melayu, orang melayu je tengok tapi tak salah kot kalau ada non malay pegang main supporting role. perlahan-lahan kita boleh hilangkan stereotype terhadap bangsa lain. dan tidak, saya tidak akan bercerita perihal filem samseng, abang long fadil, abang ngah ariffin dan kak cik rogayah. itu semua lain hari boleh kasi cerita.

dan of course, bukan cerita melayu je yang kena ada "non-viewer-race" punya supporting role. our local made tamil and mandarin drama/film pun patut impliment idea ini.

bila reality kicks in, come on, its bloody obvious tak ada menteri nak impliment benda macam ni. sebab mereka rasa tak akan ada hasil. tak ada hasil? kalau kakak-kakak, adik-adik, makcik-makcik boleh percaya wujudnya watak lelaki sempurna macam dalam drama-drama bingai yang tak pernah berhenti dihasilkan, kenapa mereka tak boleh percaya wujudnya cina atau india yang mulia dan tak seperti yang sedara/kawan-kawan mereka yang racist katakan? ini untuk harmony. harmony yang dilaungkan dalam gagasan 1Malaysia. so why the fuck not?

people, malaysians, they believe what they see on tv. so why not take that to your advantage wahai gomen instead of just using it as one way to spread racial hate and propaganda? jadi tak ada lah orang cakap "menteri tak buat kerja. cakap je 1Malaysia, tang mana 1Malaysia dia pun aku tak tahu".

why
the
fuck
not
?

Azrul Maulud