Thursday, 27 February 2014

Kau Tulis La Sendiri

aku sangat confuse whether aku suka menulis more or membaca more. theres a lot to shit about everyday and the only source to drop the nasi lemak ayam goreng panas kat atas pinggan adalah bini aku. oh hell dia memang sangat suka argue semua benda aku cakap. derhaka sungguh. puih~

berbekalkan beberapa batang rokok, sedikit vapor dan air teh semalam, mari kita mula satu carutan yang dah lama tak keluar di blog ini.

lepas menang juara lagu, astro tak henti-henti tayang iklan mengucapkan tahniah hafiz kerana memenangi anugerah juara lagu. yeah, that dude can sing. kali keberapa dia menang? 34 kali? but indirectly astro macam nak beritahu all of its fucked up subscribers yang hafiz memang sungguh berbakat dan tiada siapa dapat menandingi beliau. fan pula makin hari makin suka. dan macam every typical malaysians we never really see who we should really appreciate.

macam P.Ramlee, dah tak ada kat bumi ni baru la kita sibuk nak cakap cerita dia best. seronok tengok ulang kali tak jemu. tak pernah muntah. siap tengok ulang-ulang semata nak hafal. as we all know, P.Ramlee meninggal dunia papa kedana. kau google sendiri la apa cerita dia.

arwah Loloq is one hell of a good songwriter of his era. banyak lagu rock kapak yang aku tak berapa nak layan sangat tu hasil dari tangan dan kepala dia. aku hairan until today kenapa tak ada pak menteri nak bagi pangkat dato' kepada beliau. ada menteri yang bagi pangkat dato' kat orang luar sebab mengharumkan nama negara. tapi orang kita sendiri yang menghasilkan sesuatu yang sampai sekarang semua orang dengar lagi tak dapat penghormatan yang patut mereka dapat. tak perlu dato' pun tak apa just acknowledge these people's contribution. but maybe memang menteri-menteri kita memang ada isu dengan karyawan tempatan aku tak tahu.

kembali kepada kisah hafiz yang berbakat. yeah. berbakat. memang dia boleh menyanyi. but lagu-lagu yang dia menang tu aku tak rasa ramai yang tahu siapa penciptanya. bila tanya lagu siapa, orang jawab lagu hafiz. what the fuck bebeh? yeah. mungkin ada orang nak argue yang kalau Ajai yang nyanyi lagu tu mungkin tak dapat menang. yeah. orang cakap 50-50. both parties contributed to the songs. but yang betul-betul pecah otak nak buat lagu jadi super sedap sampai boleh menang juara lagu dah sah-sah la bukan hafiz.

macam Siti Nurhaliza. memang pandai menyanyi. she wrote her own song. and aku rasa biar dia stick dengan composer.

macam Anuar Zain yang had to go to indonesia to have a composer compose songs for him because maybe to him composer malaysia tak sesuai dengan style dia. why dont you write your own songs for fuck sake?

and we wonder why kita ada one hit wonder or 1 album wonder or 1 month wonder di malaysia ni. dulu kita ada band rock jiwang. yang aku rasa tak rock langsung. commercialized malaysia 90s band semuanya balada. end up semua mati sebab tak ada lagu baru. composer taknak buat lagu untuk mereka. and mereka mungkin tiada initiative to move on macam Hanson bila kena reject dengan banyak record label.

well maybe composer dah buat lagu untuk one hit wonders mereka, tapi producer pula nak bagi lagu tu kat artis yang lebih muda dan seksi. we might know but we all know how democracy works. you give and take. maka terkuburlah artis artis one hit wonder tersebut.

but it didnt end there. today vocalist band-band tersebut still ada show. but they dont have any new songs. band pun dah tak ada. jadi macam artis karaoke je. pakai minus1. nyanyi lagu lama. title gig pun dah nostalgia bagai. i think if they actually write their own songs and push for the win aku tak rasa mereka akan terkubur macam sekarang.

tak perlu pelik kenapa Beatles, Rolling Stones, Oasis, boleh hidup sampai sekarang. they wrote their own songs for fuck sake. today. kita tengok Yuna, kita tengok Aizat Hamdan yang perah otak untuk lagu mereka. they dont need to win awards to make their songs evergreen. lagu-lagu hafiz ni, aku rasa 10 tahun lagu orang dah tak dengar dah. but i have no doubt about lagu yang artis tu sendiri tulis.

kenapa lagu KRU still evergreen?

Azrul Maulud