Friday, 10 May 2013

The Boy Inside a Man #1

"why do you have to make fun of everything all the time?" asked wifey.

"that's what you get for marrying me; the whole Azrul Maulud experience" aku jawab

Azrul Maulud

Wednesday, 8 May 2013

Postman dan Lawyer

"kenapa kau ponteng sekolah merayap sampai ke kajang sana? kau dah besar nanti nak jadi apa? lawyer, doktor? ke jadi orang bodoh je?" kata Encik Maulud memaki hamun.

10 years old Azrul answered "kalau semua orang jadi lawyer, doktor, siapa nak jadi postman? siapa nak kutip sampah?"

PANNGGG!!!!! Encik Maulud melempang Azrul




i miss you dad

Azrul Maulud

Tuesday, 7 May 2013

Scam Depan Mata

"belajar pandai-pandai tahu, nanti dah besar boleh masuk universiti"

yeah itu la yang kita dengar dari mula darjah satu sampai hari akhir SPM. tapi tak ramai orang sedar kita manusia ada 8 jenis intelligences. ada orang pandai matematik, ada orang pandai bahasa. ada orang pandai benda-benda yang teknikal. tak ramai orang yang pandai semua benda. kebanyakkan rakan sekelas aku kat unisel dulu semua bingai matematik. especially yang bijak laksana. bagi sikit kuasa dua bagai dah pening.

but the thing aku nak cerita di sini bukan hal pandai matematik bodoh bahasa. tapi hal masuk universiti. kenapa wajib ke masuk universiti tu? bila keluar nanti orang pandang tinggi ke? bila dah habis belajar nanti confirm dapat kerja gaji tinggi ke?

but the truth is semua orang boleh nampak. bukan semua lepasan SPM boleh masuk UiTM. yes. the cheapest of all universities in Malaysia. some say its the best. what other choices untuk orang macam aku yang hanya dapat 1 A je SPM? apa lagi kalau tak masuk private. what must is a must. so off i go masuk UNiSEL. masa aku baru lepas SPM parents aku tak sekaya sebelum tahun-tahun berikutnya. nak taknak aku kena apply biasiswa. mana la nak dapat biasiswa kat private universiti. kalau ada cable tu dapat la mara. the only choice untuk orang yang tak berapa nak kaya macam aku adalah PTPTN. of course bila kau tengah buat degree di private universiti kau akan dapat lebih dari harga yuran the whole course.

the good thing about PTPTN is mereka provide something untuk kita semua merasa belajar di universiti. on the flip side, bila kita semua habis belajar dan ambil gambar dapat scroll dan gantung di dinding, kita dah ada hutang 50 ribu. umur 22 tahun, hutang dah 50 ribu. esok nak buat loan kereta lagi, nak beli rumah lagi... nak kahwin lagi. at the end of the day semua student private college habis belajar, kerja semata nak bayar hutang.

so then the pembangkang tulis dalam manifesto mereka yang PTPTN akan di gantikan dengan biasiswa. budak-budak muda suka la bila tak bayar hutang. but the truth is aku tak nampak benda ni boleh roll untuk student-student yang akan datang. unless of course, cukai rokok tu memang boleh cover banyak benda macam yang aku sangka.

pernah tak kau tertanya-tanya, kenapa kita mesti masuk universiti? kenapa tak pergi ambil sijil di kelas-kelas atau kursus-kursus kecil? kena ada sijil dari universiti baru boleh dapat kerja ke? baru boleh hidup mewah ke? ada veteran dulu sijil takat SRP je, sekarang kaya juga. kenapa veteran tu boleh kenapa kita yang muda ni tak boleh? kenapa kita tak pergi kolej komuniti yang agak lagi murah dari private universiti yang ada. ahh. of course, orang malaysia, tak classy la kalau pergi kolej komunit. but fuck you yeah, orang yang p kolej komuniti tak ada hutang melambung macam kebanyakkan kita yang ada.

there's a whole wide world out there. banyak benda untuk student student ni explore. with guidance mesti ada yang jumpa satu benda untuk buat sampai berjaya tanpa perlu berhutang semata nak masuk universiti. universiti ni dah macam satu-satunya pilihan sebab semua orang dah lama berfikir begitu. there are other choices cuma kita tak pernah nampak. so why universiti?

back to PTPTN. mereka nampak peluang buat duit depan mata. and mereka dah lama mulakan pun. dah nama pun loan mesti la ada interest. buat duit kot PTPTN.

scam depan mata.
mentality kaburkan semua.

Azrul Maulud