Monday, 29 April 2013

Makan Masa

lately aku banyak tulis lagu melayu. otak aku lembab sikit nak tulis lagu melayu ni sebab aku tak reti berbunga. even lagu english aku pun tak berbunga. tepek je kat muka senang faham. latest aku tulis lagu tajuk "Hati Batu". tak terasa nak recording betul-betul lagi. banyak masa lagi. biar lama-lama sikit, lepas 4 bulan baru try main sendiri tengok ada benda boleh tukar tak.

 first lagu melayu aku "Siapa Diriku". kisah chenta tak kesampaian aku masa belajar kat kolej dulu. it didn't took that much time to write that one. second aku dah tak ingat yang mana. tapi lagu melayu aku memang tak banyak pun.kurang sepuluh. berbanding lagu-lagu bodoh aku yang lain. wrote those for the sake of experience je. ada la juga lagu english yang buat main-main tapi aku puas hati.

aku rasa lagu melayu aku paling epic aku pernah tulis is "Cintaku (Tidur Lagi)". aku start tulis pada tahun 2008. dapat tulis verse pertama je masa tu. bila aku kenal dengan bini aku idea datang mencurah dan aku terus try sambung lagu. habis tulis puas hati bagai pada tahun 2010. aku tak terasa nak rekod pun lagu tu. tak pernah rasa nak main atas stage pun. tapi masa 2011, aku ada banyak masa sebab tak kerja kan, aku rekod lagu tu. outcome; aku puas hati except lead guitar. ahhh.. lead gitar lagu aku sentiasa macam lahanat. aku memang tak reti. tak ada teknik. takat petik-petik bodoh je boleh. maka lagu tu end up lead nya petik-petik bodoh.

"Hati Batu" aku masih lagi tak puas hati. ada satu benda yang tak kena. tapi aku tak tahu apa. mungkin Syaifullah boleh menampakkan apa yang aku tak nampak tu. aku cukup puas hati dengan 4 lagu yang kami pernah cipta. lagu melayu satu je pun. that was one hell of a time. betul-betul buat muzik sampai puas hati.

mungkin aku perlu banyak lagi membaca buku-buku bahasa melayu. mungkin aku perlu banyak layan puisi atau sajak melayu untuk memudahkan aku menulis lagu melayu. mungkin juga aku tak perlu semua itu kerana aku mungkin hanya perlu tepek di muka pada setiap masa. mungkin satu hari nanti aku tak perlu makan masa yang agak melampau lamanya untuk aku puas hati dengan apa yang aku dah tulis.

kembali ke pen dan kertas...

Azrul Maulud

Sunday, 28 April 2013

You Know What's Bullshit #1

First, Gangnam Style

Then came Harlem Shake

Now... Gwyomi?





what the fuck is wrong with the world today?

Azrul Maulud

Wednesday, 17 April 2013

Politik itu Tahilembu

dah nak dekat pilihan raya dah ni. bendera dah bersepah-sepah dah ni. alamak. bendera jatuh tutup traffic light. haram tak tahu bila lampu hijau. ah. bedebah punya bendera logo basikal. siapa wakil rakyat dia kat sini? menyusahkan orang betul. gahh!! aku benci politik.

first of all, lets tune in to tv3. time ni lah tv3 kaut duit gomen bagi untuk sebarkan propaganda isu bekalan air dan duit ibu tunggal tak terbayar. time ni lah gomen nak menang hati rakyat. dah diorang je yang boleh pulihkan isu bekalan air tu nanti. janji ditepati. yeah. aku tak pernah doubt masalah air tu akan berlanjutan kalau gomen menang. semuanya kerana kebajikan rakyat perlu dijaga. oh for fuck sake. kebajikan rakyat punya janji ni bagi aku dah lapuk lah. overuse, bosan dan lame.

tak salah pun kalau seorang orang gomen datang keluar duit bagi settle masalah bekalan air tu. kenapa mesti tunggu lepas pilihanraya? kalau betul-betul nak jaga kebajikan rakyat, kau volunteer la settle kan masalah tu. kenapa nak rakyat tunggu-tunggu dengan tak mandi 3 bulan semata nak tunggu lepas pilihanraya?

"ah come on bro. inilah politik"

politik abah kau jaga kebajikan rakyat la sangat. lepas pilihanraya baru ada duit ke? apa gomen tak boleh bagi ke nak kasi settle masalah tu dulu? oh yeah. lepas pilihanraya ada duit lebih sikit. ah. aku dah cukup banyak kali tengok manusia berubah sebab duit. duit. punca segala kesyaitonan.

and on the other side of the party dok tarik anak muda. cakap nak turunkan harga kereta bagai. budak-budak muda suka la bila dengar harga kereta turun. im not really sure cukai kereta import turun ke tidak but kalau turun sure budak-budak nak kereta paling cikai pun vios. wahh.. syok oo semua pakai vios. apa barang kereta proton kalau harga turun sampai dua ringgit setengah pun. dah lah power window macam bodoh. asyik rosak je. tahi.

kids above 18 sure dah target kereta apa diorang nak beli. well, at least ptptn dah tak ada, maka mungkin tak ramai la yang pakai duit bayar down payment kereta. more and more cars will be on the road, jalan confirm jam. aku nak hantar adik aku p tuisyen pun mungkin akan mengambil masa setengah jam walaupun hanya seberang jalan. orang yang balik kerja makin stress dok sangkut dalam traffic. but hey, at least tol dah tak ada. come on. kita orang malaysia. janji ada kereta, stress pun tak apa. sampai rumah dengar anak memekak, pijak je.

aku masih benci politik dari dulu. politik yang buat manusia pecah belah sesama kita. semata politik, khutbah jumaat pun buat aku rasa macam nak pergi lempang muka yang berkhutbah tu. sebab politik juga lah isu bekalan air tak settle. dah nak kena tunggu lepas pilihanraya. orang dah tak mandi 3 bulan, lepas pilihanraya esoknya nak terus jalan ke? ke kena tunggu lagi 3 bulan baru selesai? 

politic equals bullshit.

orang dok kutuk ayah pin itu ini. ayah pin berjaya buat orang letak agama, parti politik bakal di pangkah, warna kulit, kerjaya, duit gaji dan pandu kereta jenis apa ketepi. politik tak boleh buat ini. sebab politik memang asalnya untuk memecah belahkan sesama manusia. ada je yang tak puas hati. semua benda tak betul. baik aku main game. lagi bagus.

Azrul Maulud

Sunday, 14 April 2013

Terima Kasih Amerika

i'm not a fan of the United States of America. 50 Americans' brain equals 1 brain of mine. they ran out of ideas for a movie. oh, don't let me start about music.. THEY SUCK!

you see, Japan owns Korean since 1910. upon the Japanese withdrawal from the Second World War in 1945, the Korean Peninsular was divided into two half, North and South.  The North are controlled by the Russia and the Americans owns the South. now you know how did North Korea became a socialist / communist / dictatorship country. they got it from the Russian. walla, now you know the history of your beloved Koreans~

i've watched it in discovery channels and history channels. my first impression on Korean War was "STUPID!". why the fuck did the war happened? The North and South Korea were divided on the 38th parallel north of the earth's equatorial plane (garis lintang khatulistiwa). the war started on the border. pushed further south and back north, and by the end of the war, the border did not moved. it is still the same as before, on the 38th parallel still.. bodoh bodoh bodoh bodoh gila. serupa takyah perang, ingatkan korang power gila wahai Americans.

a few days afterwards, i stumbled upon an article and a tv showcase on North Korea. they said North Koreans still run concentration camps. yeah yeah, we can't believe everything on TV. but still, let me tell you something about concentration camps. concentration camps tu tempat dictator kumpul prisoner. during the world war 2, concentration camps were the place where the Nazi's gassed, burn the jewish, or just let them rot to death. in North Korea, prisoners are slave, they worked, produce a lot of things. from what i remembered, they produced bras for the Russians. senang nak ingat, bra ke Russia. oh yeah!~ some other things that have been exported throughout the world. paling bes. North Korean dictator akan hukum seorang prisoner selama 3 generasi. so, kalo atok kene tangkap, maka anak dan cucu dia pon kena. tak kira la kalo dorang ade buat salah ke tak. 

talked to a friend and a question came to me mind:

"what if the Americans didn't help the South Korean during the Korean War?"

yes, the North Korea would take over the whole peninsular and run their dictatorship. then ape yang kita takkan dapat if those Americans tak tolong?

1) tiadalah Rain (is he Korean? ah, fuck off, who cares?)
2) tiadalah Winter Sonata dan segala series lembab yang lain
3) tiadalah jejaka tiada bakat menyanyi menari-nari di kaca TV
4) no Wonder Girls!!
5) kawan aku takkan jadi English Tutor untuk South Korean students.
6) tiadalah Erul AF9 yang batak K-Pop

ok, serious!!

1) Korea Peninsular would be infested by concentration camps (if the camps were true)
2) lagi ramai pelarian lari dari North Korea, infested kat negara-negara lain pula
3) lagi banyak orang mati kena seksa dalam penjara
4) lagi ramai orang mati kebuluran

So if Korea Peninsular is controlled by the Socialist North Korean, we wouldn't even get the chance to see Koreans linger around in our country. sebab mereka tak bagi orang mereka keluar dari negara dengan mudah. kalo ade pon, yang lari.

see, the numbers of refugees yang lari dari North Korea meningkat setiap tahun.(Link) da 20 tahun kekurangan makanan. kekurangan makanan ini berlaku kerana Russian communism sudah tumpas. maka takde supplement untuk North Korea lagi. North Korea is the most isolated country in the world. 

jadi, is it stupid for the Americans to fight the Korean War? No. its not stupid. at least the Americans prevented the Korea Peninsular from becoming a massacre field. 

don't judge me. AMERICAN MUSIC SUCKS!

sekiranya anda suka drama Korea, rase macam nak jilat je tv tu mase menonton, maka, hargai lah The United States of America. tanpa mereka, tiadalah Rain.

Azrul Maulud


Tuesday, 9 April 2013

Back to Square One

so I was not around. well not really. I spent most of my time in front of my laptop wasting my time playing league of legends and other mmorpg. yeah, 26 years old and still playing online games. they were good though. especially Star Wars The Old Republic. ahhh. epic game. fucking subscription.

oh yes. im married to my lovely wife. that very woman who went through a lot of shit just to be together. most of the shit came from me anyway. so we managed, after all those shit, we took that 4 5 years relationship to another level.

the bad thing about my life right now is that im dead broke. jobless. last december we open up a stall at a relative restaurant selling some kind of nasi ayam penyet, only we call it nasi bumbu. was nice until my wife lost her golden bracelet, the wedding gift. some creepy stuff happened after wards, found the bracelet back and we quit the stall. buka kedai makan ni orang melayu ramai hantar setan. zaman moden lagi ramai orang nak pakai sebab nak kejar iphone 5. tahun depan iphone 6. nenek kau la iphone6548.

then we took up a tender from my mom's office. we're caterers now. epic aku tak pernah siang ikan kena siang ikan 40 ekor terus. hahaha. sakai betul. the pay was nice. only if there are more than 25++ participant. nahh. I'm not gonna elaborate on what stuff and stuff shit. we are fucking small time caterers and that's that.

2 months after our first catering, my brother in law asked my wife for some help since she did a lot of stuff to run a company back in our working days. its kind of hard. since she wants to give another go with her company. and no, im not gonna fucking elaborate what company my wife owns. my wife is an owner of a company and that's that. and right now, this very moment i thought that we need to stop the catering since shes gonna be working on 3 things at one time, including the catering. the catering have to go. its tiring. totally tiring.

so no catering. that's why im here right now. jobless. help my wife. of course i will. my brother in law too. but  to tell the truth. a stall, catering or siting in the office doing paperwork, even sitting in front of the laptop playing online games for every single day is not where i want to be. nope. its not where i want to be.

lately i saw a lot of post on facebook. my fellow musicians. on stage. with their guitar. singing their soul out. and then i realized what have i lost. no. what im missing. that part of me that usually never stop trying. the thought of being on stage crack some fail stupid jokes and sing my lungs out. that's where i should be. that's what i'm missing.

and so i'm back to square one. no one else but me. yeah. i even told myself a long time ago

"if i have to do it alone, alone i will"

gotta ask my brother to help me out with the percussion for now. i'll be back on stage.

that's where i belong. that's what i need. the boost of confidence.

Azrul Maulud