Wednesday, 9 August 2017

How Astro Killed The Local Music

If these sounds like konspirasi neil armpit, i tell u its not.
Astro ada xfresh. Xfresh putar lagu indie local, selit la sikit2 rock kapak. Masa ni most of us tertarik dgn band mcm hujan, pesawat, komplot, etc. Even era pun putar lagu indie. Bunkface was great at this point.
Aku yg tak layan lagu local sgt ni pun mula start dgr lagu local. Quality sangat berbeza banding djaman dulu. Rock kapak was great but jgn mistaken dgn shit music dr 90s. Lagu tangkap leleh. Dari beratus band 90s, ada 2 3 lagu je yg aku rasa mmg ada quality. Yeah, gomen killed malaysian rock by the late 80s. They want us to listen to shitty music in the next decade.
Rock kapak is rock kapak. Slam, spring, new boyz semua tu tak rock. Mereka balada. Kau ada solo gitar dalam lagu doesnt mean kau rock. But then, rock is a huge genre. Ada byk sub di bawahnya. So kalau balada tu rock, rock lah kot. Itu je yg kita ada in the 90s.
Local indie music was at its peak. Semua nak poyo bajet indie. Tp seperti tahun2 sebelumnya, not all of us beli album ori. Semua melanun. But that didnt stop the scene. Indie music terus jadi pilihan. Even makcik2 yg bakal jadi antivaks dan penunggang agama pun layan indie. Kalau tak dgr kat xfresh, kat era pun ada.
Malam kat xfresh ada dj wanita, sgt sedap suaranya. Dia kira mcm phat fab kat hitz masa djaman hitz tgh hot. Dina, bukan dina gemuk. oh aku rindu dgr kau membebel kat radio. Astro noticed how dina 'controlled' the show tenang. Berbakat. Maka di serapnya dina ni masuk era. But then kat era dah ada dina, dina gemuk. Aku tak igt apa nama dina xfresh kat era. Din kot. Aku taktau pasal ni until aku terdgr suara dj ni kat era. First word that came out of my mouth was "fuck".
Pemergian dina di ganti dgn nana. Kepalabana perempuan ni nak ulas lagu indie mmg tak la. At this time rock kapak lebih byk dr indie kat xfresh. What a bad move.
Then the sad news came. Din beramboi meninggal. Era sebok cari pengganti morning show at this time ray dan hanif kat xfresh tgh letop-letop. Kalau tak silap la, at this time era pakai xfresh punya morning show sementara cari pengganti. Konti xfresh, aired kat both xfresh n era. Kalau tak silap la.
Disebabkan era ni yg kejar title radio nombor satu maka mereka akan cuba segalanya utk jadi nombor 1. Dgn ray dan anep tgh letop2 dorg tarik masuk era. Masa ni morning show dgn aznil before johan masuk. This was the last string. 3 penyampai terbaik xfresh dah disebat era. Disebabkan lagu yg kat xfresh dah lebih kurang era dgn sinar, aku dah tak dgr dah xfresh. Dj kurang, quality pun kurang. Lagu indie pun makin kurang.
Another sad news came: astro nak tutup xfresh. Alasannya sbab org malaysia dah tak dgr lagu indie. Dah kalau tak keluar radio mcm dulu mcm mana kau nak kami dgr. Kat era pun kau sendiri putar kpop. Jaddah apa? Bunkface pun dah kurang time ni. Last keluar lagu bunkface ala hannah montana je yg era air kan.
But then indie music mostly takde rekod label. Semua rekoding kat studio pakai duit sendiri. Segala keuntungan pun dorg kaut sendiri. Dah la radio kena bayar royalti sebab air lagu. Then yg duduk bawah program maestro tak laku. Cane maestro nak survive?
Mungkin dorg pelan2 tolak indie music tepi. pelan2 bawa masuk artis maestro ke tgh. Pelan2 indie mati.
We were forced to listen to shit. Shit mcm aida jebat, bunkface ala hannah montana, akim yg lagu sama je semua. Kalau lagu aida jebat tu kau cakap best maka elok kau pekak je.
We were there. Lepas lebih sedekad dgr lagu tahi, dan dgr org2 besar muzik tanahair membebel pasal how our muzik industry is shit. Finally we were there. At the top again. Only to be killed by people in suits. Konon this is good for business.
Muzik tak pernah mati. Yg konon dah berenti still ada rasa nak pegang alat muzik.
Hopefully one day ada org yg ada modal besau, dan telur yg besau cuba hidupkan balik scene ni. Mungkin buka balik xfresh-like radio.
Music never die.

Azrul Maulud

Saturday, 5 August 2017

Clear Table

ada benda kecil, memang kecil, tapi orang kita suka jadikan besar. aku tak faham kenapa kerap kali benda kecil jadi such a fucking big fuss. this time is clear table lepas makan kat fast food chains. aku tak pernah ke luar negara, aku tak tahu macam mana mereka makan di amerika or england. memang mereka clearkan table ke? but back home, aku rasa this thing started lepas ramai-ramai pergi ikea lepas makan clearkan table sendiri. i'm not saying its a bad thing. benda logik macam ni memanglah benda baik. but hey, what's the big fuss? nak buat, buat lah. taknak tak perlu. ke ada benda lain. englighten me please.

to those yang memekak orang lain tak clear table di fast food chain, aku tahu kau kalau pergi kedai makan melayu tak ada kau nak clearkan table pun. i'm running a cafe, i know. kau rasa kau cukup bertamadun membodoh, melakhnatkan orang yang tak clear table. but no, you are not. aku bayar staff aku so dia boleh clear table, kalau customer clearkan sebab nak memudahkan kerja staff aku, its fine. alhamdulillah. but kau kemas ke tak kemas ke, crew tetap kena clear kan table. tak perlu kau jeling table sebelah sebab dia tinggalkan berselerak. again. nak buat, buat, taknak buat tak perlu buat. jangan membingaikan orang lain.

personally aku sikit jammed kalau customer clearkan table. itu kerja kami. paying customer kot.

kalau kau rasa bongkak nak bertamadun sangat, please, letak troli tesco di tempat mengumpul troli. jangan tinggal kat kotak parking kereta. barbarian.

azrul maulud