Saturday, 13 August 2016

Konon Open Letter to Education Minister

dear minister,
first of all, i'm a college dropout. i took up TESL in one of the most politicised state university in the country. i had my share of not eating for a week. survived on cigarettes and teh o. i had my share of bad university managements. and yes, my grammar is bad. due to financial reason i had to quit my studies. bagi peluang kat adik-adik perabis duit mak.

i have a few issue to address: our education system (sucks). i'll let you know first that i'm never fond of politicians. i never like how they run the system (education). these issues i will go through with you through questions. and a few solutions to that. our problems lies in the early stage of learning and up to higher education. i might write everything here but i too have a life to live.

1. why didn't it worked?
you see politicians says a lot of things. they never bother to check. unless there's a possibility of losing faces. but i doubt there's a lot of you still bother of losing faces. like PPSMI (i'm a fan of it), one day you want these kids to learn everything in english, the next day you don't. you had to give in to parents yang anak mereka memang tak tahu english. my question to you on PPSMI is "are you sure with what you're doing?".

i have a lot of friends who had troubles learning in universities since the chemistry chart they learned at school was in malay. dah masuk universiti satu hal pula semua bahasa inggeris. i'm a fan of PPSMI. it will help in later years.

but why didn't it worked? the answer is easy: you should've start it with the new batch of standard 1 kids the following year. not abruptly change everything in the middle of the fucking year and expect everybody to adapt peacefully. orang bodoh pun boleh tahu if you want to build a house, you build it on a new land. not on top of somebody else's house. but yeah, my answer to my question above is "you don't know what you're doing". to me you're randomly picked to run the minsitry. asal result belajar dulu cantik then you belong there. bullshit. YOU. NEVER. TEACH.

orang yang tak pernah mengajar or belajar methodology mengajar tak akan nampak masalah education.

this here, we need to change. the seat belongs to someone who have taught before. not random politicians.

politicians are the root of our problems.

2. how did the kids learn at school?
i too went to school. i was never good at numbers. i failed my advance math and i studied modern math just to get a D for SPM. i hate math. entah bila saya nak ukur diameter bola futsal sebelum bermain. but yeah. i was never given the oppurtunity to learn what i'd like to learn: art (especially) and geography. you see i scored an A for my georaphy in my PMR and when i started form 4, there is no geography class. what a bummer. Art was something that i wanted to do. but i was there macam lembu, kena tarik sana sini was in an account class. apejadahlahweh? but it did help when i'm running my small business today, the accounting.

i bet you never heard of the 8 types of intelligence. i first heard of it in college, its a theory:
1)linguistic
2)logical
3)musical
4)kinesthetic
5)interpersonal (the asshole, suka belajar seorang diri)
6)intrapersonal
7)naturalistic (something to do with crocs and frogs and trees)
8)visual

so yeah, these types of learning bukan semua orang ada semuanya at the same time. not everyone is linguistic and logical. and that is pandai with language and numbers/science. most of us memang ada either 1: linguistic OR logical. to those yang bengap matematik macam saya ini will always find it hard to learn things that have anything to do with numbers. call it rejection if you want. i just use math to count money. my question to you here is: why the hell did i spent 2 years learning ad math?

i should've learn georaphy, art or how to knit a sweater or something like that. i should've focused on what i can do instead of what i can't do. i already how to count money. why do the teachers want me to know how to kira diameter bumi or kira sudut tiga segi? ok, i might need that kira sudut tiga segi since there's a minor renovation i need to run in the next few weeks.

the system just gave the oppurtunity for shitty motivational speakers to make money. how is that? my mom sent me to a motivational speaker sebab i was not good in math. cuz my learning method is wrong or some shit like that. come on. i'm just not good with math. why force me? why force kids as young as i, who just want to impress ladies with my made up british accent, to learn numbers? do i need to count their lady moustache to impress them? come on. this is the source of the 3rd problem. but let me finish problem number 2 first.

you see if you knew these 8 intelligences you might as well screen every kids at school masa mereka baru nak start sekolah form 3 and give them the chance to focus on what they can do instead of what they can't. biarlah mereka belajar seni. biarlah mereka focus dengan menjahit. or buat kerja kayu and learn what they want to learn. don't push them to learn what they have no interest in.

tak semua orang pandai. tak semua orang boleh fokus semua benda. but still, everybody deserve a chance to do what they want to do. to be what they want to be.

i could've been a artist if i was given the chance to express my art. i still do now, have the chance. but i took the turn on becoming a musician instead. maybe next year i'll start painting again. maybe you should come to my small cafe and see what i painted on the wall. its noe fucking gallagher.

3. why didn't the kids learn.
this is 1 hell of a big issue. kenapa kelas memekak? kenapa bila cikgu masuk pun still kucar kacir kelas? dah buat baik pun hasilnya sama. jawapannya senang. sebab mereka benci subjek. pernah dengar murid taknak belajar english sebab cikgu pernah hempuk dengan buku? pernah dengar murid taknak belajar matematik sebab matematik bosan nak mampus?

so you heard. macam mana kalau encik menteri yang tak sukakan seni masuk kelas seni. nak melukis bola atas kertas pun rasa menyampah je kan? sama la juga dengan kami yang tak suka english/matematik/sains ni.
bosan.

to fix this problem we need to work together. ministry and teachers.

but yeah, i went to a few teaching methodology classes. teachers should have "crowd control" skills. should know how to handle kids. patut mencuba untuk menarik minat dengan aktiviti-aktiviti menarik dalam kelas. bukan just datang masuk kelas, amik kapur (djaman saya) tulis benda atas papan hitam and suruh murid-murid salin. memang la sangap kelas kau cikgu oi. belambak aktiviti ada. do you want to teach and nurture or do you want to makan gaji buta. kalau tak larat, berenti kerja. senang.

as for the minsitry side. wajibkanlah sekolah ni campur aduk semua pelajar. janglah campak budak yang kurang pandai semua dalam satu kelas. memang memekak la semua. there will always be 1 kid with bad influence. seorang je dah cukup dah untuk kucar-kacirkan satu kelas. kenapa yang pandai harus bercampur dengan yang pandai je? bukankah sepatutnya yang pandai ni patut bantu yang kurang pandai. biar mereka mingle sesama mereka didalam kelas. kenapa masa rehat kita akan nampak puak pandai berkumpul 1 tempat dan yang kurang pandai duduk 1 tempat lain? geng dengan kelas masing-masing je. ini mudah. sangatlah mudah. you just need to start.

if we carry on with the current system on this kita akan nampak yang pandai akan menjadi makin pandai, yang tak pandai akan jadi mendatar. no, mereka takkan jadi lagi tak pandai. bodoh ke ape? semua benda ada lawannya. hitam putih, laki perempuan, pandai dan kurang. bila ada balance maka akan ada keharmonian. nak belajar pun tak stress.

these we need to change. sekolah tempat belajar macam-macam selain akademik. jangan jadikan hidup berpuak one of it.

4. kenapa ada pendidikan sivik? mana pergi pendidikan seni?
to me personally, pendidikan sivik ni ada semata-mata nak menaikkan semangat kenegaraan untuk murid yang non-malays. since malay dah ada buku sejarah. macam-macam dalam buku subjek sejarah cerita tentang semangat melayu je lebih. yang cina nak bangga dengan subjek sejarah pun takat yap ah loi je, yang india... sami veloo?

i don't how did you see that this will achieve what you what to achieve. but subjek sivik adalah subjek buang masa. should've just use proper "sejarah" untuk membangkitkan semangat kenegaraan. macam how the chinese finally lawan komunis lepas agong bagi kerakyatan kepada bangsa cina yang datang dari mainland masa tu. subjek sivik adalah subjek buang masa sebab subjek ini dah potong jalan kelas seni.

oh i remember masa kementerian tukar balik everything to malay. i look up at my new schedule. they sure extended the english period. not surprising at all lepas nampak masa pendidikan jasmani dengan pendidikan seni telah di singkatkan. oh well, we never really had the chance to express our emotions through arts anyway.

pendidikan sivik = buang masa

ministry always pandang sebelah mata on pendidikan seni. tak penting pun. akademik lebih penting. sebab tu masa pendidikan seni selamba digunakan untuk belajar matematik masa darjah 6 dulu.

you see masa saya belajar di universiti dulu dalam setiap semester mesti ada subjek yang boleh hilangkan stress. contohnya macam theatre, literature (kadang stress juga). saya rasa ini adalah intentionally disusun begini oleh head of program saya supaya kami semua tidak stress dan boleh adapat dengan keadaan sekililing yang baru lagi takde CF.

sama macam di sekolah. murid-murid habis ditekan dengan matematik, sains, bahasa inggeris. habis semua masa digunakan untuk belajar akademik. most of them were never given the chance to release their stress at school. and that is through art or sports. kesian saya tengok kelas dahlia, pendidikan jasmani pun kena bedal belajar matematik. none of them were given the chance to take up a pencil and draw something. tipulah kalau encik menteri tak pernah ada buku conteng masa sekolah. mesti ada. why did we have those? reason nya technically adalah untuk release stress. tanpa sedar.

kalau saya cikgu seni, saya akan suruh murid lukis muka cikgu yang mereka tak suka. semua rahsia mereka akan saya simpan. saya takkan marah kalau mereka lukis muka saya. sebab itulah caranya budak-budak melepaskan stress. instead of memekak dalam kelas dan buat malas.

5.i should get on with my life. i'll write more to you later. hopefully one of my teaching friends that are radical with their methods and philosphy will take your seat one day. they've seen it, they've done it. not like tuan menteri yang sekarang atau yang sebelum tuan.

hopefully we'll finally see the day where politics will never get involve in education.

hopefully the one at the helm bukanlah professor bebal makan gaji buta.

one day, maybe.

azrulmaulud

Tuesday, 3 May 2016

Kedai Makan

ok, dah setahun takde pape kat sini. i feel the need to write something. dah berbulan tertunggak. so recap: aku buka cafe may 2015. and this thing just happened recently.

aku sangat skeptikal dengan benda halus ni. bila kau berniaga makan, senang gila nak dapat benda. aku pernah jumpa kepala ayam depan kedai aku. well, 2 days sebelum tu aku beli ayam tak potong, aku potong sendiri, kepala buang kat tong sampah belakang. probably kucing amik buat main bola sampai depan. sebab dulu ada plan nak buat court futsal kat depan kaki lima kedai aku. bodoh punya idea.
kedai sebelah cerita macam-macam. 2 kali panggil ustat. 2 ustat cakap ada benda tutup. dah kalau kau punya grill chicken rasa satay, kuey tiaw kau tak consistent, blackpepper kau rasa terbakar je memang la takde orang repeat. yep, mmg aku perasan customer kau tak ramai yg repeat. now kedai sebelah dah bungkus. tengok review page dia boleh justify apa yang aku cakap. 3 reviews, 1 5 bintang tanpa komen. mesti member-member.
kedai sebelah tutup bermakna kawasan aku gelap balik. aku dengan budget yang rendah still takde signboard, pergi ke hardware beli lampu pasar malam dan pasang sendiri bersama staffs. terang sikit. customer macam biasa berniaga, ada hari naik turun. paling sedap jumaat dengan sabtu. marketing dah tak macam dulu.
yep. niaga la apa pun kalau marketing kau hampeh memang tak kemana. mekdi yang kau dah kenal bertahun-tahun pun tak berenti iklan kat tv. kalau kedai sebelah gagal mesti gagal atas sebab diri sendiri. bukan benda halus. leicester city pun boleh menang liga dengan management yang betul.
nilai square, dah bertahun dibina. kejap je meletop. lepas tu gelap semula. nilai square ni. nama je macam pusat bandar.
tanpa signboard besau, tambah pula dengan pintu macam kedai kuda ni memang tak membantu menarik customer datang. tambah lagi stall vape aku depan pintu masuk. tapi kami survived. feedback customer cantik. ramai yang repeat. aku pun happy je nak melalak ho hey tetiap malam dengan alep.
benda yang aku cuba elak dah tak dapat nak di elakkan lagi sebab background aku pun memang ke arah situ. dari aku taknak masuk dapur sekarang aku dah dok dapur setiap malam. sediakan makanan untuk orang makan. bila dapat balik pinggan licin aku senyum. basuh pinggan pun happy je. lega. so bini aku punya recipe mujarab. sedap kot. buat ape nak tipu?
satu hari member aku datang makan. a regular. dia cakap last time dia datang 2 minggu straight kedai tutup. then asip cakap "bukan hari tu kau ada datang ke? tapi tak berhenti". then member aku cakap "aku tengok kedai tutup". padehal masa tu pukul 11 malam, ktorang semua kat depan tengah main kad munchkin. aku rasa ingatan dia dah dikaburi pornography. mungkin ada kisah 2 3 hari yang diselit semua jadi kisah 1 hari. sebab seingat aku ada sekali dia datang, aku cakap dah tutup. semua benda dah habis.
aku sangat skeptikal benda halus. orang cakap pece lele berhantu. memang le berhantu. siapa taknak makan benda RM5 nasi kau boleh gunung for free? student suka la benda murah. kalau ada kat batang bjuntai dulu pun hari2 aku bedal. bodoh ke?
kalau betul lah kata orang sebelah ada jin tutup kawasan ni, tak mungkin jumaat dengan sabtu lepas sale aku sedap. malam aku jumpa kepala ayam depan kedai tu pun sale sedap gak.
no. aku takde masa nak jumpa bomoh. nak sediakan pengeras pulut kuning ape semua bagai. baik aku naik atas main game lagi bagus. rejeki tuhan bagi. bukan bomoh. aku ajinomoto pun tak pakai, nak pakai bomoh. tak payah.
kalau betul lah kata orang sebelah ada jin tutup kawasan kedai ni, maka aku nak buat makan free tengah bulan may ni. tengok ada orang datang ke tidak. sebab last time aku buat makan free ramai gila sampai ada customer salah kedai. pegi kedai sebelah. ha.. makan la kau meatball rasa satay. hahahaha. baik kau makan satay wili. lagi sedap. hahahahhaa.

maybe i should start writing again.

azrulmaulud