Saturday, 20 September 2014

Masalah Rempit?

"rempit makin berleluasa. salah siapakah ini? adahakah mak bapak yang patut disalahkan kerana tidak mengambil endah terhadap anak-anak? adakah pengaruh kawan yang mendorong anak-anak muda kita ke jalan yang gelap ini? atau adakah salah guru-guru di sekolah kerana tidak mendidik anak didik mereka dengan penuh kasih sayang? mula-mula merempit lepas tu merompak. dah merompak merogol pula! apekejadahnya semua ini?!"

hari-hari benda tu je la kau nak aku dengar tang nak cerita masalah rempit. apekejadah abah engkau?~ meh sini abang bagi idea buat petition untuk di sain sebagai memorandum kepada gomen.

1. haramkan semua motor 2 strokes.
oi rempit suka motor 2 strokes sebab, duhh, laju dol! dengan bunyi pet peeeeettttt peeeett nya dah tahu dah memang laju meroket. rxz, 125z you name it, haramkan semua yang 2 strokes. motor 2 strokes semua pakai carburator. pe-man carburator bersepah-sepah dah ada kat malaysia ni. bila 2 strokes diharamkan maka rakyat hanya akan pakai motor 4 strokes. ha, tengok macam mana pe-man carburator buat motor fuel injection. confirm makan masa nak belajar. confirm makan ratus-ratus LC jahanam sebelum sebelum betul-betul pandai usik enjin injection.

2. hentikan pengeluaran ex5. dan segala motor berbentuk cub.
kenapa ex5? sebab ex5 murah. semua orang boleh beli. kesian pakcik-pakcik beli ex5 nak pergi ke pasar, malam anak bawa merayap. so stop producing ex5 dan haramkan serta merta.

untuk point 1 dan 2, gomen kena sediakan pusat pelupusan motor 2 strokes dengan ex5 dan segala motor cub. dan dengan duit cukai rakyat yang sedia ada gantikan motor yang mereka hantar itu dengan scooter. ha! nak merempit apo dengan scooter? scooter untuk budak hip hop (pengalaman tahun 2000-2006) je dol!

bila tak ada motor cub, ex5, rxz, 125z dan lain-lain maka akan kurang sikit isu rempit. tak ada pencemaran bunyi pet pettt mat pet tarik kat depan rumah nak test enjin bagai. pakcik-pakcik yang beli ada scooter untuk ke pasar takyah risau dah anak merayap naik scooter merayap ke kuala lumpur. scooter mana rider jang!

"tapi bero, macam mana nak cari pelumba muda untuk di bawa ke moto gp sebagai wakil malaysia?"

jangan bangang sangat jang, kalau nak cari pelumba, bagi je lumba dengan, paling cikai pun, cbr250. nak buat, buat betul-betul la. tutup cub prix, upgrade jadi malaysia motorcycle championship. no more cub prix.

3. kita buat track untuk mereka lumba.
kepala butoh engkau buat track. idea bangang. kau sekolah ke tak?

3. kepada yang still nak pakai 2 strokes atau ex5 (ex5 tahan lama weh. lagi tahan lama dari proton) diwajibkan buat check up setiap minggu di JPJ. kalau tak datang, anggap je la pengguna motor tu pelarian. malaysia ni kecil je. nak lari mana? orang tak sekolah je rasa malaysia ni besar gila. bila kena buat check up setiap minggu lama-lama confirm dihantarnya juga motor tu ke tapak pelupusan. kental mana je rakyat malaysia ni?

4. masalah orang yang still pakai 2 strokes dan ex5 dan cub secara haram pasti akan ada. jadi gomen perlu peruntukkan wang ganjaran yang datangnya dari hasil kutipan cukai kepada sesiapa yang dapat memberi info tentang motor-motor yang diharamkan yang digunakan di atas jalan. boleh collect duit ganjaran di JPJ. jangan kantoi, nanti kena rogol. tak kira la kau laki ke perempuan.

point 4, ni menarik. confirm ada pekerjaan baru untuk rakyat. tak perlu kerja di office. gila kalau ganjaran 1 info RM50 ringgit, 1 hari kalau dapat 10 info tak ke 5 juta? fuhhh!!! pegawai-pegawai undang-undang confirm buat kerja sebab nak dapat extra cash. haa. akhirnya ada "reinforcement".

5. kita buat track untuk mereka lumba.
for fuck sake....

6. yeah, rempit bukan isu atas jalan je. mentality mereka tu yang buat porak peranda negara. jadi kita latih 1 group untuk detect rempit "muda" di sekolah. tarik, bawa masuk 'dalam' sekolahkan sampai menangis. sampai dia rasa scooter je cantik. haaa. amek obat.

i rili rili kenot brain menteri yang cakap nak buka track untuk rempit berlumba. apekebangang punya idea? bertahun-tahun cakap benda sama, tracknya aku tak nampak gak. ye lah dah ada sepang nak buat apo track baru semata untuk rempit kan? buang duit je. and then we know why rempit never stops. nak buat apa untuk hentikan semuanya "buek apo, menghabehkan cukai rakyat jo~".

pepek!~

Azrul Maulud

2 comments:

  1. kalau aku, aku salahkan mak bapak yg bg hadiah moto kat anka lepas dapat cemerlang PMR walaupun kdg2 tu xda la cemerlang pun tp dah sebab lepas PMR maka bagilah sebijik moto.

    kat kampung aku, bersepah kes budak kaki xsampai tanah pun tapi bawak moto kemain ganas lagi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. bawa moto is fine... until ada geng. especially geng yang tak salah. haaa.

      Delete