Monday, 16 June 2014

Pakar Motibasi

i was cutoff from the world for a month when i started a small business last month. bila aku dah buka warung dan sudah kembali ke bumi aku jadi terkejut dengan media negara. aku start baca harian metro sebab makcik aku beli harian metro. of course hari-hari aku tahu, when i flip the first page of harian metro aku akan nampak gambar kereta berkecai sebab accident. flip lagi dan lagi gambar kereta berkecai. yeah. orang melayu suka cerita-cerita accident ni. why do you think jalan boleh jam bila ada accident on the other side of the road? then came along the cadbury lemak babi and shit. aih. i'll have my say to that later. maybe. meleis have too much issue these days.

and so dekat warung adik aku selalu pasang era, i can't change to BFM sebab tak mendapat suara majoriti untuk menukar siaran. plus, radio era je yang signal dia clear. maybe i need to get a new radio so i can get better coverage to listen to light FM or BFM. dari setiap saat ke setiap minit. dari setiap minit ke setiap jam. dari setiap jam ke setiap hari sampai la nak dekat 2 minggu aku dengar era dan aku rasa aku sedang bunuh diri aku perlahan-lahan. ye aku melayu, aku pun ada banyak issue menggelupur macam melayu lain. and one of my issue with era is Doktor Fazley. yes. Doktor Fazley. entah bila masa jadi pakar motivasi ada doktor bagai. aku ingat dia jual produk kecantikan sambil menyanyi lagu chocolate cake je.

seriously, kata-kata doktor fadzilah kamsah pun aku tak dengar inikan pula kata-kata doktor fazley. but era memang hebat tang nak membunuh melayu macam aku. dia tahu kelemahan aku adalah benda-benda bingai macam kata-kata seorang pakar motivasi. aku rasa aku dah dengar semua motivasi doktor fazley kat era tatkala sedang berniaga di warung and i say, "the fuck mate?! orang melayu ni perlu ada pakar motivasi untuk fikirkan untuk mereka ke? tuhan bagi otak, benda boleh fikir sendiri pun perlu diberitahu dek pakar motivasi. COME ON!".

aku pernah di hantar ke class motivasi before. bayar mahal. it worked for a few days until aku kembali ke bentuk asal. sekolah pula setiap tahun ada pakar motivasi datang. and i don't have a choice but to listen since aku pergi sekolah that day dan tak tahu yang ada pakar motivasi nak datang. menyesal aku ponteng hari sebelum tu. tahi punya kawan-kawan tak inform. motivational speaker after another motivational speaker dan aku mula meroyan. "bapak lah! setiap tahun datang cakap benda sama je. muka je lain! apejadah?!". i was 14 and i realized that i can't be moved by a motivational speaker. so that day aku stated that pakar motivasi tak patut di berikan title pakar until they can move me. macam mana nak motivate aku kalau benda yang kau cakap tu aku dah dengar dari bapak aku, mak aku, pakcik aku, makcik aku, nenek aku, atuk aku. aku ada otak weh. aku boleh fikir sendiri.

makin aku tua makin aku sedar yang actually pakar motivasi adalah pekerjaan paling mudah buat duit dekat malaysia. especially to malays. all you need is a script and charisma. why? sebab melayu terlalu banyak issue. plus, melayu mudah lupa. thank god i was gifted with a strong memory i don't forget things that easily. the worse motivational speaker ad i've seen was posted by a friend on facebook. bertajuk "macam mana nak bertutur dengan non-malays". WHAT THE FUCK?! SERIOUSLY! WHAT THE FUCK?! melayu ni racist sangat ke sampai tak reti nak bercakap dengan non-malays? apa indian, chinese, iban, kadazan, and the sub cultures kat borneo tu alien ke sampai kita kena belajar untuk bercakap dengan mereka?

malays here have too many issue to begin with. dari lagu awie rafael yang chorusnya bahasa inggeris bercampur aduk bahasa melayu, orang melayu bising dan sorry awie rafael, that song was perfect until you let these people dictate your writings. oh yeah, dari lagu awie rafael sampai la samak perut sebab termakan lemak babi. don't let me start on budak 12 tahun mengemis sampai boleh release album kat malaysia. bila orang kita busking dapat duit banyak dikatanya ada sindiket.

maybe i was wrong to think that malaysia don't need a pack of motivational speaker. yeah. kalau tak ada motivational speaker mungkin melayu makin mundur sebab selalu lupa. otak pun tak function sebab tak ada motivational speaker nak beri semangat. terlalu banyak issue untuk difikir, i guess i know how these motivational speaker wujud in the first place.

Azrul Maulud

No comments:

Post a Comment