Sunday, 8 June 2014

Mula Main Bola, Jangan Main Longball

local football commentator adalah salah satu benda yang annoying pernah keluar di kaca tv negara. tapi commentator taklah seranap local football pundit.

and so i was in front of the tv playing project zomboid while my ears are listening to our 2014 FA Cup Final between Felda United and Pahang. bila half time ada lah pundit nak bagi komen tentang corak batik permainan team yang tengah bertanding tu. telinga aku yang tak pekak terdengar kata-kata dari 2 pundit astro yang aku rasa know nothing about football though dia sendiri former player.

both team atas padang ada seorang awang import yang badannya bagak keras macam kereta kebal bermain di posisi striker. si pundit pula berbulu kerana both of the team striker tak bergerak. "asyik tunggu bola dan tak buat larian". abam oi, kalau striker tu badan bagak dah sah-sah la dia lari tak laju. nak buat larian mende kalau through pass cantik tak boleh kejar?

abam pundit juga memekak kerana both team bermain long ball. abam pundit berbulu sebab tak dapat tengok possession football. katanya "kedua-dua pasukan haruslah bermain bola dan hentikan main longball". main taktik longball time ada striker bagak tu bukan main bola ke? apa bola sepak sekarang kena main possession football je ke? main tiki taka barulah match jadi menarik nak ditonton?

secara logiknya lah, macam main bola kat taman masa kecil. the fattest boy will always be the goalkeeper. kenapa? sebab dia tak boleh lari laju meroket macam budak kurus yang confirm dapat main winger. plus budak gemuk confirm boleh cover more space kat tiang gol. duhh.

well, at time memang ada budak gemuk main striker. though berat tapi kat taman kita dia lah top striker dengan jaringan 10 gol setiap match yang bermula dari pukul 6 sampai azan maghrib. how did he managed to do that? for damn sure he didn't run the whole damn pitch and dribble the ball from midfield area to score a great solo effort. for damn sure lah dia duduk je kat depan tunggu bola sampai. bila dapat bola, defender lawan sodok pun dia tak jatuh. he will hold on to the ball to make a pass or dia sendiri akan tonjol bola ke arah gol. defender yang kecil kurus tak berani de nak defend against striker gemuk.

professionally, kita tengok karsten jancker, peter crouch, luca toni, dmitar berbatov, andy carroll, emile heskey. these strikers either badan bagak or tinggi lampai. mereka tidak mobile. mereka hold on to the ball untuk poacher buat larian masuk sebelum buat through ball. kelebihan mereka adalah bila ingin challenge bola yang datang dari langit dek hantaran goalkeeper untuk buat flick. Michael Owen tak mampu menyerlah tanpa Emile Heskey, the guy who made the goal.

so, abam pundit. how is that longball is not football when the coach/manager are using their line up as they see fit? when a guy can't run because he's bulky, is it wrong to use him as someone who hold up the ball up front? lain la macam Rajagobal, main Safee Sali solo striker, lepas tu main longball. itu bangang namanya. kalau team pakai striker pendek lepas tu main longball kau nak memekak tak mengapalah.

too much tiki taka killed how people see football. direct football is still around and still fun to watch. remember when Arsenal can't defend against Stoke City's longball tactics? its fun to watch.

that's why some former footballer yang berjaya atas padang tak mungkin berjaya as a coach. because they don't think. and end up being a pundit.

Azrul Maulud

No comments:

Post a Comment