Monday, 22 October 2012

Mereka Yang Kita Dengar

aku dengan commentator bola sepak sentiasa ada isu. especially dengan our local football commentator. aku terasa tahap kebodohan aku meningkat selepas mendengar mereka ni mengulas perlawanan bola sepak. dulu masa family aku baru pasang astro, 1998, astro supersport memang start dwi bahasa. boleh dengar dalam bahasa melayu.

aku tanya bapak aku "bah, kenapa tak dengar yang melayu punya?"
"melayu punya mengarut, kelam kelibut, entah pape" jawab bapakku.

ok, lets not touch about arab punya commentator lagi epic dari malaysia.

"oh, pemain itu cuba melakukan sesuatu yang specular!" kata si Hasbullah awang. terdengar je, aku dengan adik-adik aku terus tergelak. apa ke susah sangat. cakap je la bahasa melayu. dah nama pun kau pengulas bahasa melayu. he was trying to say spectacular tapi dengan gagalnya.

masa Singapore lawan Malaysia kat Stadium Padang Besar, Singapore (World Cup Qualifier), Zainal Abiddin Rawop commentated the match. Malaysia kena kitai 5-3 malam tu. in the last 20 minutes of the match mamat ni mula bercakap pasal away goal system. which dengan result di Padang Besar tu, pasukan Malaysia hanya perlu 2 gol bila main dekat Bukit Jalil nanti in the second leg. yang bingainya, dia sendiri tak tahu how the system works. come on dude, kau football commentator tapi kau tak tahu away goal system? yes, kau commentate banyak sukan, but what the heck, away goal system tak tahu?

tak
tahu
away
goal
system
????????????????

and so he said he's going to get back into that to explain how the away goal system works. aku tunggu la bila dia nak terangkan. tak terang-terangkan juga. post match talk show pun dia tak explain juga.

if you are a football fan, dan kau tak tahu away goal system, elok kau tengok boling padang je.

then malaysia cup final 2012, ATM lawan Kelantan. aku terdengar dia sebut "di kelantan ada tujuh gol tempoh hari". what the fuck dude? apa kena mengena 7 gol tu? tujuh gol tu di Kelantan, group stage. match di Stadium Shah Alam. lain padang, lain badinya.

and yes, aku pun akan buat benda sama kalau aku commentate our national team punya match. which aku akan lebih menyokong national team sendiri. tapi kalau dah domestic league pun kau cakap 1 team tu je main cantik memang tak perlu la kau jadi commentator.

to me commentator bola should be on the neutral side. but come on, for every man who watch football mesti ada team yang dia sokong. tapi jangan lah obvious sangat sampai nampak kau sokong team mana. and in that malaysia cup final match, aku boleh tahu dia memang lah sokong Kelantan.

commentators are open to give opinions during a match. and his opinion memang biased to the fellas in red. susah sangat ke nak bagi pendapat that the player fell down to easy? susah sangat ke nak cakap linesman tak nampak bola kena tangan depan mata? susah sangat ke nak cakap "oh, pengadil membuat kesilapan di situ?".

and some of us thought that commentator should just commentate the match. cakap siapa pass bola, siapa terima bola. aku rasa orang macam ni agak mengarut sikit pemikirannya. imagine:

abu pass bola kepada awang.
ali memintas bola lalu cuba melakukan counter attack.
oh! abu melakukan satu tackle yang cantik untuk mengagalkan counter attack team ali.
bola keluar.
kita tunggu milo boy ambil bola.
lontaran ke dalam.
bola dapat kepada hassan. hassan membuat hantaran jauh.
ah! goalkeeper menangkap bola itu.

and it goes on and on and on for fucking 90 minutes. no facts, no records. no fucking opinions! sumpah bosan oi. kau takda pun nak membebel masa tengok match luar negara. commentator banyak bagi facts, records and opinion. oh what the fuck. kau tak faham bahasa inggeris. can't blame you for that. what's wrong with giving facts, and records during a match. like bila last time spurs kitai Man Utd. bila last time Liverpool menang league title. what. the. fuck. is. wrong. with. that? tak boleh?

our best sports commentator is still dato' rahim razali. but hell man. dia buat aku mengantuk.

Azrul Maulud


No comments:

Post a Comment